İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-13

EPIDURAL KATETERIZASYON SONUCU GELIŞEN SUBDURAL MOTOR BLOK

I.GENÇAYYAZICI 1, S.GÜNAL 2, N.GÜRSOY 3, R.TURAN 3


S.B. ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
S.B.ANKARA EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI 2
S.B.ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 3

Epİdural Kateterİzasyon Sonucu Gelişen Subdural Motor Blok

 

Solmaz GÜNAL*, Işın GENÇAY YAZICI** , Nurşen GÜRSOY***, Raziye TURAN***

*S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Anesteziyoloji ve reanimasyon Kliniği,Şef yardımcısı

** S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Anesteziyoloji ve reanimasyon Kliniği, Asistan doktor

*** S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi I. Anesteziyoloji ve reanimasyon Kliniği, Asistan doktor

 

SB Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği

 

Giriş: Ekstradural kateterin kazara subdural yerleştirilmesi, tanımlanmış bir komplikasyondur. Vakamızda, epidural kateterizasyon sonrası gelişen subdural motor blokajı, bilinen kriterlerle birlikte karşılaştırarak anlatmayı amaçladık. .

 

Olgu Sunumu:18 yaşında, 60 kg, 168cm boyunda erkek hastaya tibia fraktürü nedeniyle ESWL planlanmıştır. Epidural anestezi, oturur pozisyonda  L3-L4 aralığından 18 gauge Tuohy iğnesiyle, direnç kaybı yöntemiyle yapılmıştır. Kateter, 5 cm epidural aralıkta kalacak şekilde yerleştirilmiştir. Aspirasyon testi negatif olduğunda, 15 cc %2 ‘lik prilokain, 3cc test dozu sonrasında uygulanmıştır. Enjeksiyondan 10 dk sonra sağ ayak topuğu (S2) dışında, sensorial ve motor bloğun oluştuğu gözlemlenmiştir. Bu sırada hastada orta derecede hipotansiyon gelişmiştir. Enjeksiyondan 30 dk. sonra hasta, sol elinde parestezi, sol kolunda ısı artışı, 35. dk.’da sol omuzunu kaldırma güçlüğü (C4-T2)  ve sağ kolunda hafif güçsüzlük tariflemiştir. Bu süre içerisinde hastada bilinç kaybı veya solunumsal herhangi bir problem gelişmemiştir. Hastaya planlanan ESWL problemsiz bir şekilde uygulanmıştır. Enjeksiyondan 60 dk. sonra hastanın sol elini tamamen oynattığı gözlemlenmiştir.

 

Tartışma: Subdural blok gelişimini tanımlamada 2 major ve 3 minör kriter kullanılmaktadır. Major kriterler; negatif aspirasyon testi görülmesi, beklenmeyen yaygın sensorial blok oluşması, minör kriterler; 10 dk.’dan uzun sürede sensorial ve motor blok oluşması, düşük doz LA’e rağmen değişik derecelerde blok oluşması, sempatik bloğun verilen LA dozundan bağımsız meydana gelmesi. Bizim vakamızda  minör ve major kriterler mevcuttu. Subdural enjeksiyonların klinik endikatörleri; orta derecede hipotansiyon, 15-30 dk. içinde semptomların başlaması, progresif respiratuar depresyon, 2 saat sonra tamamen iyileşme olarak tanımlamıştır. Olgumuzdaki hipotansiyon orta dereceliydi, progresif respiratuar depresyon gözlemlenmedi.

Epidural kateterin subdural yerleşiminin tesbiti zordur fakat verilen dozdan beklenmeyecek kadar fazla etki görüldüğü durumlarda şüphelenilmelidir. Bu vaka ayrıca ekstradural analjezinin yönetiminde eğitimli personelin bulunmasının önemini göstermektedir. Her anestezistin herhangi bir anormal semptom veya bulgu gördüğünde bu yöne yoğunlaşması gerekmektedir