İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

S-5

KORONER CERRAHİSİNDE SEVOFLURAN VE PROPOFOLÜN MİYOKARDİYAL DERLENME ÜZERİNE ETKİLERİ

Z.SUNGURÜLKE 1, E.ÇAMCI 1, M.TUĞRUL 1, K.PEMBECİ 1, P.VURAL 2, E.TİRELİ 3


İ.Ü.İSTANABUL TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI A.D. 1
İ.Ü.İSTANABUL TIP FAKÜLTESI BİYOKİMYA A.D. 2
İ.Ü.İSTANABUL TIP FAKÜLTESI KALP DAMAR CERRAHİSİ A.D. 3

İnhalasyon anestetiklerinin iskemi-reperfüzyon hasarında miyokardı koruduğu kabul edilmektedir (1). Sevofluranın koroner cerrahisinde normal sistolik işlevi olan hastalarda miyokard derlenmesine olumlu etkilediği gösterilmiştir (2). Çalışmamızda kötü ventrikül fonksiyonlu hastalarda koroner cerrahisinde sevofluran ve propofolün etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Kötü ventrikül fonksiyonlu (EF<%45) olan kardiyopulmoner baypas (KPB) ile koroner cerrahisi geçirecek hastalar rasgele iki gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonu her iki grupta midazolam, fentanil ve vekuronyum ile yapıldı. İdamede birinci grupta (GI) sevofluran (minimum%2 konsantrasyon),  ikinci grupta ise propofol infüzyonu (2-3mg/kg/h) kullanıldı. Ayrıca fentanil infüzyonu ve vekuronyum bolus dozları her iki grubun anestezi idamesinde yer aldı.

Tüm olguların hemodinamik verileri indüksiyon sonrası, KPB sonrası, cerrahi bitiminde, postoperatif 1, 6, 12, 24, 36 ve 48. saatlerde kaydedildi. Ventrikül işlevinin değerlendirilmesinde termodilüsyon ve pulse contour analizi (PiCCO plus, Pulsion, Germany) ile kalp debisi, dP/dtmax ölçümleri kullanıldı. Enzimatik değerlendirmede troponin düzeyi postoperatif 6,24 ve 48. saatlerde ölçüldü. Ayrıca yapay solunum, yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri ile  kardiyak olay (enfarktüs, kalp yetersizliği) takip edildi. Veriler student’s t test ile karşılaştırıldı.

Çalışmaya her iki grupta on hasta dahil edildi. İki grup arasında demografik ve operasyona ait veriler benzerdi. Hiçbir hastada kardiyak olay gözlenmedi. Postoperatif 6.saatteki ölçümde GI’de GII’ye göre kardiyak indeks anlamlı olarak yüksek bulunmuş (3.1±0.78 ve 2.13±0.69 L min-1 m-2)(p<0.01), ancak izleyen ölçümlerde anlamlı fark saptanmamıştır. Yine aynı zamanda troponin düzeyi GI’de anlamlı olarak düşük bulunmuştur (3.9±1.2 ve 5.89±2.1 ng/dl)(p<0.05). Yapay solunum, yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır.

Çalışmamızda düşük ventrikül fonksiyonlu olgularda sevofluranın erken dönemde miyokard derlenmesini olumlu etkilediği gözlenmiştir. Troponin düzeyleri doğrultusunda erken dönemde miyokard hasarı da sevofluran ile daha az olmuştur. Ancak bu etkiler prognoz açısından anlamlı fak yaratmamıştır.

(Bu çalışma İ.Ü. Araştırma Fonu tarafından desteklenmektedir)

Referans

  1. de Hert SG. Cardioprotection with volatile anesthetics: clinical relevance. Curr Opin Anesthesiol 2004, 17:57.
  2. Julier K. Preconditioning by sevoflurane decreases biochimecal markers for myocardial and renal dysfunction. Anesthesiology 2003, 98: 1315.