İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

S-10

LAPARASKOPİK KOLESİSTEKTOMİ VAKALARINDA PREEMPTİF VE POSTİNSİZYONEL TENOKSİKAM UYGULAMASI

S.YAĞAR 1, S.TURAN 1, M.KOÇ 1, S.KANTAROĞLU 1, Ç.YILDIRIM 1, A.ÖZGÖK 1


TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

Kolelitiazis tedavisinde ilk seçenek olan laparaskopik kolesistektomi günübirlik prosedürlerden biri olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Ağrı tedavisinin optimal uygulanması ve ağrı tedavisinde seçilen yöntemler, ağrı nedeniyle oluşacak komplikasyonları azaltarak erken taburculuğu sağlamak konusunda etkili olmaktadır. Ağrı tedavisinde opioid dozunu azaltacak,  yan etkisi az non-opioid ajanlar kullanımı hastanede kalış süresini kısaltabilir. Rutin olarak uygulanan ağrı tedavisi ağrı başladıktan sonra devreye girmektedir. Preemptif analjezik uygulanmasının ise ağrı uyarılarının santral sensitizasyonunu engelleyerek ağrı tedavisinin başarısını arttırdığı düşünülmektedir. Bu çalışmada intravenöz kullanıma uygun bir nonsteroid antiinflamatuar ilaç olan tenoksikamın pre-emptif ve postinsizyonel uygulanmasının ağrı tedavisindeki etkileri karşılaştırılmıştır.

 

Çalışmaya laparaskopik kolesistektomi operasyonu planlanan ASA I-II grubu 41 hasta kabul edildi. Anestezi indüksiyonunda 1 mcg/kg fentanil, 5 mg/kg tiyopental sodyum ve kas gevşemesi için 0,6 mg/kg rokuronyum bromür uygulandı. Hastalar rastgele 2 gruba ayrılarak; 1. gruba, operasyondan 15 dakika önce; 2. gruba, safra kesesi kese yatağından ayrıldıktan sonra i.v. 40 mg tenoksikam uygulandı. Hastalar derlenme ünitesine alındıkları andan başlayarak yarım saatlik aralıklarla 6 saatlik numerik rating skala (NRS) takibi yapıldı,  NRS >5 olan hastalara 50 mcg i.v. fentanil eklendi. Postoperatif kullanılan fentanil miktarları, bulantı-kusma, idrar retansiyonu gibi yan etkiler kaydedildi.

 

İki grubun demografik verileri benzerdi. Ağrı skorları ölçüm zamanlarının hiçbirinde iki grup arasında anlamlı fark göstermedi. Her iki grupta da NRS değerlerinde 150. dakikadan itibaren 1. grupta daha hızlı olmak üzere anlamlı bir düşüş görüldü. Postoperatif ek opioid ihtiyacı 1. grupta daha yüksek olmasına rağmen, iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. 

Laparaskopik kolesistektomi vakalarında aynı dozda tenoksikamın preemptif uygulanmasının postinsizyonel uygulama ile karşılaştırıldığında ağrı tedavisinde anlamlı bir değişiklik oluşturmadığı gözlenmiştir.