REMİFENTANİL VE ALFENTANİLİN HIZLI-SERİ İNDÜKSİYON VE HEMODİNAMİK PARAMETRELER AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
A.YAZAR
1, H.BAŞAR
2, B.DİKMEN
2, F.DOKUMACISIRMA
2, A.CEYHAN
3
ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİ KLİNİĞİ 1 ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİ KLİNİĞİ 2 ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİ KLİNİĞİ 3
Anestezi indüksiyonu ile trakeal entübasyon arasında geçen zamanın, gastrik içeriğin pulmoner aspirasyonu açısından riskli olan hastalarda mümkün olduğunca kısa tutulması gereklidir. Bu amaçla kullanılan anestezi indüksiyonu yöntemi "hızlı-seri indüksiyon" olarak bilinmektedir. Çalışmamızda; rokuronyumla, remifentanil ve alfentanil kombinasyonunu hızlı seri indüksiyon, kas gevşemesi ve hemodinamik parametreler açısından karşılaştırmayı amaçladık.
Çalışmamıza, 18-65 yaş arası, ASA I-II ve iki gruba ayrılan 120 hasta katıldı. Preoksijenizasyon sonrası Grup I’e 1 µg/kg remifentanil, Grup II’ye 10 µg/kg alfentanil iv bolus verildi. İndüksiyonda 6 mg/kg tiyopentalle 1 mg/kg rokuronyum kullanıldı. Kas gevşeticiden 1 dakika sonra entübasyon yapıldı. İndüksiyon öncesindeki, entübasyon sonrası 1, 3, 5 ve 10. dakikadaki hemodinamik parametreler kaydedildi. Entübasyon kalitesini değerlendirmede entübasyon skorlama skalası kullanıldı. Toplam entübasyon skoru 12 üzerinde olanlar mükemmel kabul edildi.
Gruplar arası değerlendirmede; grupların demografik özelliklerinde fark görülmedi. Kalp hızı, DAB, SAB, OAB ve SpO2 parametrelerinde indüksiyon öncesi ve sonrası 1., 3., 5. ve 10. dakikalarda fark gözlenmedi. Grup içi değerlendirmede; SAB Grup I ve II içerisinde bazale göre indüksiyon sonrası 3. dakikadan itibaren azalma saptandı. DAB, Grup I ve II içerisinde bazale göre indüksiyon sonrası 1. dakikada artış, 5. ve 10. dakikada azalma saptandı. OAB, Grup I‘de bazale göre indüksiyon sonrası 3., 5. ve 10. dakikalarda azalma izlenirken; Grup II’de bazale göre indüksiyon sonrası 1. dakikada artma; 5. ve 10. dakikalarda ise anlamlı azalma saptandı. Laringoskopiye göre gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı.. Grup I için entübasyon skorlama skalası 13.8 ± 0.60, Grup II için 13.5 ± 1.11 bulundu.
Yaptığımız çalışmada hızlı seri entübasyon için rokuronyumla birlikte remifentanil ve alfentanil kullanılmasının hemodinamik stabilite ve entübasyon koşullarına etkisini değerlendirdik. İki ilacında uygulanan dozlarda uygun entübasyon şartları oluşturduğunu, remifentanilin alfentanile göre daha iyi hemodinami sağladığı için tercih edilebileceği kanaatine vardık. Özellikle daha öncesinde hemodinamisi stabil olmayan hastalarda bu tercihin yararlı olacağını düşünmekteyiz.
|