İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-80

GİRİŞİMSEL RADYOLOJİDE ALINAN PEDİATRİK VAKALARDA PROPOFOL-FENTANİL VE PROPOFOL-FENTANİL-KETAMİN KOMBİNASYONUNUN KARŞILAŞTIRILMASI

AG.PAMUK 1, SB.AKINCI 1, A.KÖSEOĞLU 1, Ü.AYPAR 1


HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1

Girişimsel radyolojide alınan pediatrik hastalar için ideal bir anestezik teknik yoktur. Bu amaçla sedasyon için propofol, remifentanil, midazolam ketamin gibi birçok ajan kullanılmıştır (1).

    Biz bu çalışmada girişimsel radyolojide pediatrik hastalarda sedasyon altında işlem gerektiren durumlarda propofol fentanil ile propofol ketamin kombinasyonunu hemodinami, sedasyon düzeyi ve derlenme süreleri açısından karşılaştırmayı amaçladık.

Çalışmaya non vasküler girişimsel radyoloji bölümünde sedoanaljezi gerektiren işlem uygulanacak ASA I-III, 60 hasta dahil edildi. Son 24 st içinde sedatif alan, nörolojik veya psikiatrik problemi olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi.Hastalar iki gruba ayrıldı. Damar yolu açıldıktan sonra tüm hastalara 1 µg/kg fentanil ve 1.5 mg/kg propofol verildi. Daha sonra 1. gruptaki hastalara 0.5 mg/kg ketamin, 2. gruptakilere ise ketamin dozuna eşdeğer hacimde SF verildi. İhtiyaç durumunda her iki gruba da propofol 0.5 mg/kg dozunda ekler yapıldı. Yine yeterli olmazsa fentanil 0.5 µg/kg eklendi (1). İşlem sırasında Ramsey sedasyon skorunu 4-5 arasında tutmak hedeflendi. Yapılan ilaç dozları, nabız, kan basıncı, saturasyon, Ramsey Skoru, yan etkiler kaydedildi. Ayrıca radyolog memnuniyeti de (0: hiç memnun değilim, 10:çok memnunum) sorgulandı.

İki grup arasında demografik veri, işlem süresi, radyolog memnuniyeti ve yan etkiler (nistagmus hariç) açısından fark saptanmadı. Her iki grupta da apne izlenmezken, grup 1’de 3 (%10), grup 2’de 9(%30) vakada desaturasyon görüldü (P=0.052). Grup 1’de 12, grup 2’de 21 hastanın ek propofol ihtiyacı oldu (p=0.021). İki grupta da hemodinami stabil seyretti.

    Propofol-fentanile düşük doz ketamin eklenmesi pediatrik girişimsel radyoloji vakalarında solunum depresyonu riskini ve ek propofol ihtiyacını azaltmıştır. Bu nedenle biz pediatrik hastalarda uygulanan girişimsel radyoloji vakalarında ketamin propofol fentanil kombinasyonunu etkin ve güvenilir bir sedasyon yöntemi olarak öneriyoruz.