İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-66

ANESTEZİ ASİSTANLARININ ANESTEZİ ÖNCESİ HASTA BİLGİLENDİRME HAKKINDA BİLGİ VE YETERLİLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

İA.ERDEN 1, AG.PAMUK 1, SB.AKINCI 1, Ş.UZUN 1, Ö.ÖNAL 1, Ü.AYPAR 1


HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1

Birçok eğitim hastanesinde bilgilendirilmiş onam asistanlar tarafından alınmaktadır. Hastaların yeterince bilgilendirilebilmeleri için asistanların o işlemle ilgili riskleri, faydaları ve alternatifleri bilmeleri belki de hepsinden önemlisi hastaların bu konuda sorularına doğru ve bilimsel yanıtlar verebilmeleri gerekir.

    Biz bu çalışmada anestezi asistanlarının hastalardan yapılacak işlem öncesi bilgilendirilmiş onam almak için yeterli bilgi düzeyine sahip olup olmadıklarını değerlendirmeyi amaçladık. Eğitim föyü hazırlanıp, öncesinde ve sonrasında değerlendirme yapılarak bilgi düzeylerini artırmayı amaçladık.

Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD’da çalışan tüm asistanlar dahil edildi. Öncelikle hastaların ameliyat öncesi değerlendirmede asistanlara en sık sordukları sorular belirlendi. Asistanların bilgi düzeyini ölçmek için bunlardan uygun olan ve asistanların cevabını bilmesi gerekli sorular tespit edildi. Bu sorular 25 taneydi ve soruların hem hastalar tarafından soruluş şekilleri hem de tıbbi şekilleri ankette asistanlara soruldu. Asistanlara bu soruların cevaplarını içeren bir föy dağıtılıp ertesi hafta aynı değerlendirme tekrar yapıldı. Bu şekilde asistanların preoperatif değerlendirme hakkındaki temel bilgileri ve bilgilendirme sonrasında ulaştıkları bilgi düzeyleri tespit edildi.

Anestezi asistanları (47 asistan, ortalama±SD, 31 ±3yaşında, 17,5±10,5 aylık anestezi asistanı)) cinsiyet (27 bayan, 20 erkek) farkı olmaksızın ilk değerlendirmede (toplam 30,8±6,9 puan) yetersiz bulundu. Föy dağıtıldıktan sonra yapılan değerlendirmede (toplam 73,2±17,9 puan)  ise ilkine göre tüm soruların cevaplarında istatistiksel olarak iyileşme tespit edildi (p<0,001). Uzmanlık eğitimin ilk senesinde asistanlık süresi artıkça ilk sınavda alınan puanlar daha yüksek idi (P=0,01, korelasyon katsayısr=0,725). Birinci sınav sonuçları birinci yıl asistanları 28±7 puan, ikinci yıl 28±5 puan, üçüncü yıl 32±3 puan, dördüncü yıl 41±6 puan) alırken, ikinci sınav sonuçları asistanlık yıllarına göre sırasıyla 73±18, 78±13, 60±17, 84,5±15,5 puan idi (yıllara göre p<0,05).

Anestetik işlemler için genellikle asistanlar tarafından bilgi verilmesine karşın asistanlar bu konu hakkında yeterince bilgi sahibi değildirler ve sıkça sorulan sorulara da yeterince cevap verememektedirler. Bu nedenle bilgilendirilmiş onam alacak asistanlara yeterli eğitim verilmeli ve eğitimden fayda sağlayıp sağlamadıkları muhakkak değerlendirilmelidir.