İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-68

ELEKTROKONVÜLSİF TEDAVİDE SEVOFLURAN İLE PROPOFOL İNDÜKSİYONUN NÖBET PARAMETRELERİ VE BIS İNDEX DEĞERLERİNE OLAN ETKİLERİNİN KARŞIŞAŞTIRILMASI

M.PEKEL 1, A.POSTACI 1, D.TOPUZ 1, İ.AYTAÇ 1, Ö.TURAN 1, H.KELES 1, E.GÖKA 1, B.DİKMEN 1


ANKARA NUMUNE EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

 

 Elektrokonvülsif tedavi (ECT) anestezisi için sıklıkla propofol kullanılmaktadır. Sevofluran, ECT’de yeni bir ajandır ve kullanımı ile ilgili çalışmalar mevcuttur. EKT’de BIS monitorizasyonu, EKT uygulama zamanının belirlenmesi, anestezik dozun ayarlanması ve  farkında olmayı azaltılabilmesi nedeniyle giderek yaygınlaşmaktadır. Hipnoz düzeyinin BIS monitorizasyonu ile izlendiği çalışmamızda EKT anestezisi için sevofluran ve propofol indüksiyonunun hemodinami, nöbet parametreleri, derlenme profilleri ve BİS değerlerini karşılaştırdık.

 Yirmi dört hasta (20 - 57 yaş) çalışmaya dahil edilerek toplam 144 EKT uygulandı. Tüm hastalar eşik belirleme uygulamasını takiben bilgisayar tarafından belirlenen randomizasyona göre iki anestezi rejimini dönüşümlü olarak aldı. Rejim P (propofol 0,75mg/kg intravenöz [IV]) veya rejimS (4L/dk  akımı içinde %5 sevofluran + %100O2 ) inhalasyonu bilinç kaybı sağlanana kadarki dönemde uygulandı. Tüm hastalara indüksiyondan bir dakika önce 1µg/kg remifentanil IV 30-45 san süre içinde uygulandı. Anestezi derinliği BIS monitörü ile kontrol edildi. Kas gevşemesi (BIS değeri 55’in altına inince)1,5mg/kg IV süksinilkolin ile sağlandı. Oluşturulan EMG ve EEG nöbet süreleri, EEG morfolojisi, postiktal supresyon indexi, BIS değerleri, ortalama arter basıncı, kalp atım hızı, spontan solunum başlama süresi, gözlerini açma süresi, komutlara uyma süresi kaydedildi.

İki rejim arasında nöbet parametrelei, derlenme profilleri ve hemodinamik veriler arasında bir fark bulunmadı ( EMG nöbet süresi, Rejim P=27.28[11.8] , Rejim S=28.82[12.11] sn p=0.318). Sevofluran ile indüksiyon sonrası BIS değerleri propofolden anlamlı olarak daha yüksek (P=0.001) bulunmasına rağmen kas gevşetici uygulaması sırasında fark bulunmadı (P= 0.437),  ve her iki anestezi rejiminde de yeterli hipnoz düzeyine ulaşıldı.


ECT’de % 5 konsantrasyonda sevofluran indüksiyonu, endikasyon olduğu durumlarda remifentanil
ilavesiyle propofole alternatif olabilir.