CHARCOT MARIE TOOTH HASTALIĞINDA ANESTEZI UYGULAMASI
Z.SALİHOĞLU
1, B.TUTAŞ
1, Y.TUTAŞ
1, Ö.EREN
1
İÜ CERRAHPAŞA TIP FAK ANESTEZIYOLOJI AD 1
Charcot Marie Tooth (CMT) hastalığı, otozomal dominant geçişli, genetik olarak belirlenmiş polinöropatilerdendir. Genellikle ikinci dekatta başlar. Önkol ve distal ayak kaslarından başlayarak tüm vücut kasları tutabilir. Tanı sinir ileti hızında ki anormalikler ve sural sinir biyopsisi ile konur. Düşük ayak ve yürümede zorluk, motor zayıflık ve sensoriyal ataksi belirtileridir. Ayrıca literatürde CMT’li olgularda malign hipertermi gözlenmemiştir.
54 yaşında bayan hasta karında şişlik ve ağrı şikayeti ile hastanemize başvurmuştu. Özgeçmişte CMT hastalığı,2 yıldır tip 2 diyabetus mellitus ve hipertansiyonu olduğu belirlendi. Geçirdiği ameliyatlar sezeryan (3 kez), tubovaryen apse drenajı, insizyonel herni ve myoma uteri için total histerktomi olarak belirlendi. Karında ki şiş ve ağrısının Pfennensteel insizyonundan insizyonel hernisi olduğu belirlendi ve buna yönelik ameliyat planlandı. Ameliyat öncesi ayrıntılı göğüs hastalıkları muayenesinde yapılan solunum fonksiyon testler ve arter kan gazlarında akciğerde hafif-orta restriksiyon belirlendi. Nörolojik muayenede el ve ayaklarda daha belirgin Charcoat nöropatisi sekelleri saptandı.Ameliyatta anestezi indüksiyonu,atrakuryum, remifentanil ile sağlandı. Nöromüsküler bloker (NMB) olarak atrakuryum verildi. İnhalasyon ajanı olarak sevoflurane, oksijen ve hava karışımı içinde kullanıldı. Entübasyon,90 saniye içerisinde mükemmel olarak uygulandı. Ameliyat sorunsuz tamamlandı, ameliyat sonrası tüm laboratuar bulguları ve elektrolitleri normal olarak belirlendi. Hasta ameliyat sonrası 6. Günde şifa ile taburcu edildi.
CMT hastalığı anestezik deneyim birkaç olgu sunumu ile sınırlıdır. Akciğerlerde restriktif tipte solunum bozukluğu olabilir. Bizim olgumuzda da restriktif tipte solunum bozukluğu vardı. Motor ve duyu bozukluğu olabilir. Anestezik ilaçlardan tiyopentale aşırı duyarlık vardır . Olgumuzda indüksiyon ajanı olarak tiyopental kullanılmadı. Başarılı süksinilkolin uygulamaları bildirilse de, kaslarda denervasyon şüphesi varsa artmış hiperkalemik yanıt riski nedeni ile süksinilkolin uygulanılmamalıdır. Nondepolarizan nöromüskülerlere yanıtta normal olgulara göre farklılık belirlenmemiştir. NMB olarak atrakuryum kullandığımız olguda ameliyat sonrası potasyum seviyesi normaldi. Hasta şifa ile taburcu edilmiştir.
|