ÇENE AMELİYATLARINDA KONTROLLÜ HİPOTANSİYON OLUŞTURMAKTA REMİFENTANİL VE ESMOLOL
S.ALAGÖZ
1, ÖS.ÇAKMAKKAYA
1, Ö.EREN
1, Ç.TÜTÜNCÜ
1, F.ALTINDAŞ
1, G.KAYA
1
İ.Ü. CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ 1
Maksiller veya mandibular osteotomi vakalarında, remifentanil veya esmolol'ü uygulayarak oluşturduğumuz kontrollü hipotansiyon çalışmamızda; iki yöntemin hemodinamik parametreler, organ fonksiyonlarına (karaciğer ve böbrek) ve sempatoadrenal aktiviteye olan etkilerini araştırdık.
20 hasta rastgele 2 gruba ayrıldı. İndüksiyona Remifentanil grubunda (Grup R) remifentanil infüzyonu ile Esmolol grubunda (Grup E) fentanil bolus ve esmolol infüzyonu ile başlandı, standart indüksiyonla nazotrakeal entübasyon yapıldı. Anestezi Sevofluran, analjezi Grup R de remifentanil infüzyonu, Grup E de fentanil ile sağlandı.
Kalp hızı, OAB değerleri, SpO2, ETCO2; 5 dakika arayla kaydedildi. Cerrahi alanın kuruluğu ve kan kaybı cerrah tarafından değerlendirildi. İdrar çıkımı izlendi.
Preoperatif (kontrol), hipotansif, yeniden sağlanan normotansif dönemlerde; postoperatif 24 ve 48. saatlerde kan örnekleri alındı. Plazma renin aktivite düzeyi, aldosteron, kortizol, glukoz, kan üre, kreatinin, beta 2 mikroglobin (2 MG), sistatin C, serum aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT) ve gama glutamil transpeptidaz (GGT) düzeyleri ölçüldü. İstatistik değerlendirme Friedman Two Way Anova, student's t, Friedman Two Way Anova, Mann-Whitney U testleriyle yapıldı.
Remifentanil grubunda cerrahi başlangıcına kadar SAB, DAB, OAB ve ilerleyen dönemlerde DAB, OAB değerleri Esmolol grubundan düşük bulundu.
Plazma renin aktivitesi, Remifentanil grubunda daha fazla olmak üzere, arttı. Aldosteron önce arttı, sonra azaldı, gruplar arasında fark yoktu. Kortizol değerlerinde Remifentanil grubunda, dönemlere göre fark saptanmadı; Esmolol grubunda, indüksiyonda kontrol değerinden düşük , entübasyonda en yüksek düzeye ulaştı.
Üre, kreatinin, 2 MG, sistatin C, AST, ALT, GGT değerleri her iki grupta normal sınırlar içinde seyretti.
Kan kaybı ve cerrahi alan görünürlüğünde iki grupta fark saptanmadı.
İdrar miktarı Remifentanil grubunda ortalama : 610±68, Esmolol grubunda : 210±43 ml bulundu.
Degoute kontrollü hipotansiyon oluşturmakta remifentanil, sodyum nitroprussid ve esmololü karşılaştırmış ve remifentanilin elverişli hipotansiyon sağladığını göstermiştir(1).
Kontrollü hipotansiyon amacıyla kullanılan Remifentanil , Esmolole göre kan basıncını kontrol etmede ve diürez açısından daha uygun görülmektedir.
|