İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

S-29

ANESTEZİ ÇALIŞANLARININ DÜŞÜK AKIM ANESTEZİ UYGULAMALARINA İLİŞKİN BİLGİ, TUTUM VE DAVRANIŞLARI

V.HANCI 1, BS.YURTLU 1, H.AYOGLU 1, RD.OKYAY 1, G.ERDOĞAN 1, MN.ABDUŞOĞLU 1, E.SAYIN 1, IO.TURAN 1


ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 1

Düşük akımlı anestezi; karbondioksit eleminasyonunun ardından, ekshale edilen gazların en az % 50’sinin, geri solumalı sistem ile hastaya verilmesi olarak tanımlanmaktadır. Çalışmamızda düşük akım anestezisi ile ilgili teorik ve uygulamalı eğitim sonrasında anestezi çalışanlarının düşük akım anestezi uygulamalarıyla ilgili tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlandı.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon anabilim dalı seminer programı içinde düşük akım anestezisi ile ilgili teorik ve uygulamalı bir eğitim verildi. Düşük akım anestezi uygulamalarıyla ilgili tutum ve davranışları değerlendirmek amacıyla, eğitimin uygulamasından 6 ay önceki dönem, eğitim sonrası ilk 3 ay ve ikinci üç aylık dönemler değerlendirildi. Tüm dönemlerde hastaların anestezi izlem kayıtlarından, operasyon süreleri, anestezi uygulamasında kullanılan volatil anestezik ajan ve litre cinsinden anestezi uygulaması ortası taze gaz akım miktarları belirlendi.

Bir yıllık sürede toplam 4265 hastanın opere olduğu, bu hastaların 743’üne rejyonel girişim, 364’üne sedasyon ve monitörize anestezi bakımı uygulandığı belirlendi. Toplam 3158 hasta genel anestezi aldı. Genel anestezi uygulanan hastaların 3115’ine ise inhalasyon anestezikleri uygulandı. Düşük akım anestezisinin mutlak ve göreceli kontrendikasyonlarını taşımayan 2752 hasta çalışmaya alındı. Eğitim öncesi taze gaz akımı ortalaması 4 L.dk-1 iken, eğitim sonrası ilk üç aylık dönemde 2.98±1.20 L.dk-1, sonraki üç aylık dönemde ise 3.26±1.12 L.dk-1 olarak bulundu. Eğitim sonrası her iki dönemde de taze gaz akımları eğitim öncesi döneme göre anlamlı olarak düşüktü (p<0.05). Eğitim öncesi dönem verileri çıkartıldığında, eğitim sonrası ortalama taze gaz akım hızı sevofluran için 3.37±0.93 L.dk-1, isofluran için 3.00±1.23 L.dk-1, desfluran için 2.62±1.42 Ldk-1 olarak bulundu (p<0.05).

 

Düşük akım anestezisi tekniği ekonomik, eğitimsel, ekolojik ve klinik avantajlara sahiptir. Özellikle kliniğimiz gibi, düşük taze gaz akımlı anestezi uygulamalarının rutin klinik pratikte daha çok yer tutmasına çalışıldığı durumlarda, sık aralıklarla uygun eğitimlerin tekrar edilmesi ile düşük akım anestezinin kullanılma oranlarının arttırılabileceği kanısına varıldı.