İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-9

PEROPERATİF OPİOİD KULLANIMININ GENEL ANESTEZİ ALTINDA YAPILAN PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİLERDE STRES YANIT ÜZERİNE ETKİSİ

I.ÖZKOÇAK 1, SB.YURTLU 2, D.OKYAY 2, H.AYOĞLU 3, Y.KAPTAN 4, AG.MUNGAN 5


ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANEST. & REAN. AD 1
ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANEST. & REAN. AD. 2
ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANEST. &REAN. AD. 3
ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANEST.& REAN. AD. 4
ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİYOKİMYA AD 5

Çalışmamızın amacı pediatrik olgularda premedikasyon için verilen oral midazolam, ketamin ve tramadolün sedasyon kalitesi, postoperatif ajitasyon ve ağrı üzerine etkilerini araştırmaktır.

ASA I-II risk grubunda, 2-12 yaş arası, 60 pediatrik olgu etik onamları alındıktan sonra rastgele üç eşit gruba ayrıldı. Operasyondan 30 dk önce; Grup M’ye midazolam 0,5 mg kg-1, Grup K’ya  ketamin 6 mg kg-1 ve Grup T’ ye tramadol damla 2 mg kg-1, 0.4 ml kg-1 vişne suyu içinde, toplam 10 ml volüm içinde oral olarak verildi. Tüm olgularda sistolik (SAB), diyastolik (DAB) ve ortalama (OAB) kan basınçları, kalp atım hızı (KAH), SpO2, solunum sayısı (SS), Ramsey Sedasyon Skoru (RSS), Sedasyon Ajitasyon Skoru (SAS), ilaç öncesi (iö) ve sonrası (is) 10, ve 30. dakikalarda, indüksiyon öncesi (inö) ve operasyon sonrası (os) 5, 10, 15, 30, 45, 60, ve 90. dakikalarda kaydedildi. Anestezi indüksiyonu 1 mg kg-1 lidokain, 3 mg kg-1 propofol ve 0.6 mg kg-1 rokuronyum ile yapıldı. Anestezi idamesi sevofluran (%2-3), N2O (%50) ve O2 (%50) karışımı ile sağlandı. Aileden ayrılma (AA) skoru, ekstübasyon zamanı (EZ), göz kırpma ve yüz buruşturma süresi (GYS), yeterli spontan solunum zamanı (YSS) ve derlenme süresi (A9) kaydedildi. Postoperatif ağrının değerlendirilmesinde, modifiye objektif ağrı skoru (MOPS) ve fasiyal ağrı skoru (FPS) kullanıldı.

OAB ve DAB’in Grup M’de yalnızca indüksiyondan önce düşük bulunduğu saptandı (p<0.05). KAH’nın Grup T’de, Grup M ve Grup K’ya göre inö, os15 ve os30. dakikalarda  düşük olduğu gözlendi (p<0.05). Operasyon sonrası 30. ve 45. dakikalarda Grup M’nin daha ajite olduğu saptandı (p<0.05). Grup K’nın derlenme süresi ise daha uzundu (p<0.05). Grup T’nin FPS değeri operasyon sonrası 45. dakikadan itibaren daha düşüktü (p<0.05).

Pediatrik premedikasyonda, çalışma ilaçlarının sedasyon kalitesi açısından birbirlerine üstünlüğü olmamasına rağmen, ketaminin postoperative ajitasyonu midazolama göre daha iyi önlediği, tramadolün de daha iyi postoperatif analjezi sağladığı kanısına vardık.