İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-37

DEKSAMETAZON VE DEKSAMETAZON-HALOPERIDOL, DEKSAMETAZON- METOKLOPRAMID KOMBINASYONLARININ POSTOPERATIF BULANTI, KUSMA VE DERLENME ÜZERINE OLAN ETKILERININ KARŞILAŞTIRILMASI

T.ŞİMŞEK 1, O.EKİNCİ 1, G.BOSNA 1, D.SUBAŞI 1, A.ÖZGÜLTEKİN 1


HAYDARPAŞA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

 Postoperatif dönemde  en sık karşılaşılan problemlerden biri olan bulantı ve kusma, günümüzde yeni anestezi tekniklerinin ve antiemetik ajanların klinik kullanıma girmesine rağmen, halen ciddi bir sorun olmaya devam etmektedir. Deksametazon antiemetik özelliği olan bir ajandır. Deksametazonu diğer sık kullanılan antiemetikler haloperidol ve  metoklopramid ile kombine ederek etkinliklerini karşılaştırmayı amaçladık.

 Çalışmaya etik kurul onayı alınan Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, elektif koşullarda laparoskopik kolesistektomi operasyonu planlanan ASA I-II grubundan, 18-65 yaş arası 80 hasta dahil edildi. Hastalar 4 eşit gruba ayrıldı ; Grup D’ye anestezi  indüksiyonu  öncesi deksametazon 5 mg iv, Grup DH’ye anestezi indüksiyonu öncesi deksametazon 5 mg iv bolus, ekstübasyondan 15 dk önce haloperidol 2mg iv, Grup DM’ye anestezi indüksiyonu öncesi deksametazon 5 mg iv, ekstübasyondan 15 dk önce metoklopramid 10 mg iv uygulandı. Grup K’ye ekstübasyondan 15 dk önce 2 ml serum fizyolojik iv uygulandı. Olgulardaki bulantı ve kusma şiddeti beş aşamalı Verbal Deskriptif Skala( VDS) ile değerlendirildi. Bulantı-kusma skoru 5, 15, 30. dakikalarda  ve 1, 3, 6, 24. saatlerde  kaydedildi. Postoperatif ramsay sedasyon skorları, derlenme ve antiemetik ihtiyacı kaydedildi.

 Çalışmamızda postoperatif bulantı kusma (POBK) gözlenen hasta verileri incelendiğinde; DH ve DM kombinasyonlarının kullanıldığı hasta gruplarında, plasebo kullanılan hasta gruplarına göre, istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha düşük VDS değerlerinin elde edildiği görülmüştür (p<0,05). DH ve DM grupları VDS değerleri arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı. DH grubunda 0-3 saat aralığında  diğer gruplara göre anlamlı düzeyde yüksek ramsay sedayon değerleri elde edilmiştir (p<0,05). 6-24 saat aralığında ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı.

 Çalışmamızda deksametazonun 5 mg’lık dozunun  tek başına POBK önlemede yetersiz kaldığı, DH ve DM kombinasyonları  kullanımının POBK profilaksisinde etkili olduğu  görülmüştür. Ancak sedasyon etkisinin daha az olması olması nedeniyle DM grubunun DH grubuna göre daha iyi bir tercih olacağı sonucuna vardık.