İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-79

PASİF İÇİCİLERDE GENEL ANESTEZİ ALTINDA SOLUNUMSAL DEĞİŞİKLİKLER VE KOMPLİKASYONLAR

O.EKİNCİ 1, D.DEMİRİZ 1, SN.KOÇAK 1, G.BOSNA 1, D.SUBAŞI 1, S.BATAN 1, G.TURAN 1, A.ÖZGÜLTEKİN 1


HAYDARPAŞA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

Sigaranın solunum sistemi üzerine olumsuz etkileri uzun yıllardır bilinmekte ve araştırılmaktadır. Ancak pasif içicilerin bu zararlı etkilerden ne oranda etkilendikleri konusundaki araştırmalar yeterli değildir1. Çalışmamızda anestezi alan pasif içici hastalardaki peroperatif solunumsal gaz değişimi ve postoperatif komplikasyonları, pasif içici olmayan grupla karşılaştırmayı amaçladık

Hastanemiz ameliyathanelerinde genel anestezi altında operasyonu planlanan 18-65 yaş arası 80 hasta çalışmaya alındı. Hiç sigara kullanmamış hastalar arasından, sigara dumanına maruz kalan ( pasif içici grup=PİG ) ve kalmayan ( pasif içici olmayan grup=PİOG ) olmak üzere 40’ar kişilik 2 gruba ayrıldı. Torakal girişimler, solunum sistemi hastalığı, organ yetmezliği, ciddi anemi ve hemodinamik instabilitesi olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalara standart genel anestezi uygulandı (O2 :%50 /N2O:%50, sevoflurane  MAC 1 gerektiği kadar  IV remifentanil infüzyonu yapıldı. Hastalardan peroperatif 1.saatte kan gazı örnekleri alındı ve aynı anda ETCO2 kaydedildi. Hastalarda peroperatif ve postoperatif solunum komplikasyonları kaydedildi.

 Grupların demografik bulguları arasında fark yoktu. PİG ta, PaCO2-ETCO2 (38,07-30,7) ortalama fark 7,90 mmHg iken; PİOG ta PaCO2-ETCO2 (36,2-30,21) ortalama fark 5,97 mmHg idi. Gruplar arasında PaCO2-ETCO2  farkı karşılaştırıldığında istatististiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,01). Saturasyonlar arasında anlamlı bir fark bulunamadı.Solunum komplikasyonu olarak her iki grup arasında anlamlı fark olduğu bulundu. (PİG:6 , İG:2) (p<0,05)

Çalışmamızda CO2 fark ve komplikasyonların her iki grup arasında anlamlı olarak yüksek bulunması, pasif içicilerin de ciddi bir risk altında olduğunu göstermektedir. Özellikle solunumsal yandaş hastalığı olan hastalarda,preoperatif değerlendirmede pasif içiciliğin de sorgulanması gerektiği sonucuna vardık.

 

Referanslar:

1. Chandra Rodrigo, MBBS. The Effects of Cigarette Smoking on Anesthesia. Anesth Prog 47:143-150 2000  by the American Dental Society of Anesthesiology