İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-853

MANTAR İNTOKSİKASYONUNDA N-ASETİLSİSTEİN KULLANIMI

S.SAYLAN 1, GE.AKÇALI 1, AA.DAYIOĞLU 1, S.ÖZKAN 1, U.DOĞAN 1


KANUNİ EĞT. VE ARŞ. HASTANESİ TRABZON ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

 

MANTAR İNTOKSİKASYONUNDA N-ASETİLSİSTEİN KULLANIMI

 

GİRİŞ: Mantarlar doğada yaygın olarak bulunur, ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak bulunur ve tüketilirler. Bazı toksik mantar türlerinin tüketilmesi ciddi zehirlenmelere neden olabilir. Günümüzde iletişim koşulları ne kadar artsada mantar zehirlenmeleri hala büyük bir halk sağlığı sorunudur.

OLGU: Altı kişilik aile, toplayıp yedikleri mantardan 3-4 saat sonra bulantı, karın ağrısı, ishal, kusma şikayetleri ile hastaneye başvurmuşlar, aile fertlerinin biri dışında tümü kusmuş. 76 yaşında erkek hasta kusamamış, hastaya mide lavajı ve aktif kömür uygulanmış. Genel durumu gittikçe kötüleşen ve bilinci konfü hale gelen hastanın yoğun bakım ünitesine alınmasına karar verildi. Hasta geldiğinde bilinci kapalı, TA:145/95 mmHg, nabız:50/dk., solunum yüzeyel, solunum sayısı:8/dk, hasta istemsiz çekme tarzında hareketler yapmakta ve GKP:2+2+4 idi. Batın distandü ve barsak sesleri hiperaktifti. Karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, hemogram, pt-ptt-ınr değerleri normal sınırlarda idi. Hasta entübe edilerek mekanik ventilasyona başlandı. 20 mg/kg yükleme dozundan sonra 15 mg/kg’ dan N-asetil sistein infüzyonuna başlandı. Sedasyon ve konvülzyon tedavisi için 3 mg/h’den midazolam infüzyonu uygulandı. Sıvı ve elektrolit desteği sağlandı. Sonraki takiplerinde laboratuvar değerlerinde bir bozulma olmadı. İkinci günden itibaren n-asetilsistein ve midazolam infüzyonu azaltılarak kesildi. Üçüncü gün klinik olarak  düzelme olunca hasta ekstübe edildi. Beşinci gün klinik ve laboratuvar olarak normal seyreden hasta gastroenteroloji servisine devredildi. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile iletişime geçilerek bildirim ve bilgilendirme yapıldı.

TARTIŞMA: Mantar zehirlenmelerinde, zehirlenmelerdeki esas destek tedavisine ilaveten önerilen medikal ajanlar vardır; silbinin, penisilin G, N-asetilsistein vb. gibi…N-asetilsisteinin   amanitine maruz kalan hepatositlerde glutatyon içeriğini azaltmak suretiyle etkili olabileceği gösterilmiştir ve hepatosit koruyucu olarak kullanılması önerilmektedir. Yine de kullanılan medikal ajanların en etkili ve en az toksik olanını bulmak için daha büyük vaka gruplarının üzerinde çalışılmasının gerektiği kanaatindeyiz.

KAYNAKLAR:

1- Yardan T., Eden A.O., Baydın A. ve ark. OMÜ Tıp Fak. Dergisi Cilt: 25 No. 2

2- Enjalbert F, Rapior S, Nouguier-Soulé J, Guillon S, Amouroux N, Cabot C. Treatment of amatoxin poisoning: 20-year retrospective analysis.J Toxicol Clin Toxicol. 2002;40(6):715-57.

3-  Montanini S, Sinardi D, Praticò C, Sinardi AU, Trimarchi G. Use of acetylcysteine as the life-saving antidote in Amanita phalloides (death cap) poisoning. Case report on 11 patients. Arzneimittelforschung. 1999 Dec;49(12):1044-7.