İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

S-63

YOĞUN BAKIMA KABUL EDİLEN HASTALARDA NASAL STAFİLOKOK TAŞIYICILIĞI İLE STAFİLOKOK ENFEKSİYONU ARASINDAKİ İLİŞKİ

AA.ATASOY 1, A.ŞENCAN 1, A.ATAY 1, G.TERZİ 1, R.ATASOY 1, LV.KOROĞLU 1, N.KARAHAN 1


İZMİR ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ II. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

Yoğun bakıma kabul edilen tüm hastalardan alınan nasal sürüntü örneklerini inceleyerek kliniğimizde stafilokok infeksiyonu ile S. aureus nasal taşıyıcılığı arasında anlamlı ilişki olup olmadığını araştırdık.

yoğun bakıma kabul edilen tüm hastalardan girişte alınan nasal sürüntü örnekleri incelendi ve 48 saatten uzun süre takip edilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Daha sonra bu olgular klinik mikrobiyolojik değerlendirmede kültür pozitifliği ile infeksiyon gelişimi ve nasal sürüntü örneklemelerinde S.aureus kolonizasyonu saptanıp saptanmamasına göre 2 gruba ayrıldı:

            Grup-1: Nasal sürüntü örneklemesinde S.aureus kolonizasyonu olup stafilokok infeksiyonu gelişen hastalar

            Grup-2: Nasal sürüntü örneklemesinde kolonizasyon saptanmayıp stafilokok infeksiyonu gelişen hastalar

646 hastadan 267 tanesinin 48 saatten kısa, 379 tanesinin 48 saatten uzun YBÜ’nde yattığı gözlendi. 379 hastanın 84 tanesinde (%22,1) klinik mikrobiyolojik değerlendirmede kültür pozitifliği ile infeksiyon gelişimi saptandı. 84 hastanın 44 tanesi (%52,4) nasal sürüntü örneklemelerinde bakteri kolonizasyonu tespit edilip izlemlerinde infeksiyon gelişen, 40 tanesi (%47,6) nasal sürüntü örneklemelerinde bakteri kolonizasyonu olmayan izlemlerinde infeksiyon gelişen hastalar idi.

Nasal sürüntü örneklemelerinde bakteri kolonizasyonu tespit edilen 44 hastanın 12 si S. aureus kolonizasyonu tespit edilip izlemlerinde stafilokok infeksiyonu gelişen hastalar (Grup-1), 32 tanesi diğer bakteri kolonizasyonları olup izlemlerinde de diğer bakteri infeksiyonları gelişen hastalar idi. Nasal sürüntü örneklemelerinde bakteri kolonizasyonu olmayan 40 hastanın ise 18 tanesinin izlemlerinde stafilokok infeksiyonu tespit edildi (Grup-2), 22 tanesinde diğer bakteri infeksiyonları gözlendi.

48 saatten daha uzun süre YBÜ’nde yatmış olan 379 hastanın 17 tanesinde (%4,48) nasal sürüntü örneklemesinde kolonizasyon tespit edilip izlemlerinde infeksiyon gelişmediği gözlendi. Bu hastalardan 11 tanesinin (%64,7) S. aureus kolonizasyonu (Grup-3), 6 tanesinin (%35,3) diğer bakteri kolonizasyonları olduğu tespit edildi. 11 hastanın 3 tanesi MRSA, 8 tanesi MSSA kolonizasyonu idi.

 

Çalışmamızda semptomatik MRSA ve MSSA nasal kolonizasyonun yaygın olarak görüldüğünü ve yoğun bakım ilişkili stafilokoksik infeksiyonu gelişmesinde önmeli bir risk faktörü olduğunu tespit ettik. Ayrıca stafilokok kolonizasyonu saptanan olgularda gelişen infeksiyonların tamamında alınan kültürlerde stafilokok üremesi saptandı.