İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-79

ARTROSKOPİK DİZ CERRAHİSİ YAPILACAK HASTALARDA KULLANILAN REMİFENTANİL VE ALFENTANİLİN ANESTEZİ DERİNLİĞİ VE POSTOPERATİF ANALJEZİYE ETKİSİ

H.TAŞ 1, Z.BENGİSUN 2, F.TÜZÜNER 2


ANKARA ULUS DEVLET HASTANESİ 1
UFUK ÜNİVERSİTESİ 2

Bu çalışmada; artroskopik diz cerrahisi yapılacak hastalarda indüksiyon ve idamede kullanılan remifentanil veya alfentanilin hastalardaki anestezi derinliği ve postoperatif dönemdeki analjezik etkinlikleri açısından karşılaştırılması amaçlandı.

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu onayı ve bilgilendirilmiş onamlarının alınmasının ardından genel anestezi altında LMA (Laryngeal Mask Airway) ile artroskopik diz cerrahisi planlanan 18-65 yaş arası, ASA I-III grubunda, 62 hasta çalışmaya alındı.Kardiyovasküler yetmezlik,böbrek yetmezliği,karaciğer yetmezliği,obezite,gebelik,elektrolit bozukluğu,alkol bağımlılığı,antipsikotik ilaç kullanımı ,tedavi edilmemiş endokrin ve metabolik hastalık,çalışmada kullanılan ilaçlara karşı allerji öyküsü,opioid bağımlılığı veya tedavi amaçlı opioid kullanımı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar; kapalı zarf metodu ile 31’er hastalık iki gruba ayrılarak elektrokardiyografi(EKG), puls oksimetre, non-invaziv kan basıncı vebispektral indeks (BİS) monitörizasyonu yapıldı.Operasyondan 10 dakika(dk) önce midazolam( 0.03 mg/kg) ile intravenöz(IV) premedikasyon uygulandı. Grup R (Remifentanil grubu): propofol (2-3mg/kg),remifentanil 1mikrogram (μg) /kg IV indüksiyon, intraoperatif remifentanil 0.025-0.1μg /kg/dk IV infüzyon uygulandı. Grup A (Alfentanil grubu): propofol (2-3 mg/kg),alfentanil 10 μg/ kg IV indüksiyon, intraoperatif alfentanil 0.5-1μg /kg/dk IV infüzyon uygulandı. İndüksiyonu takiben uygun boyda LMA takılarak idamede sevofluran % 2-3 uygulandı. Operasyon başlangıcından cerrahi bitimi (CB)+60.dk boyunca kalp atım hızı(KAH), ortalama arteriyel basınç (MAP) ve BİS değerleri, postoperatif Aldrete derlenme skorları kaydedildi. . Operasyonun sonunda hastalara tramadollü hasta kontrollü analjezi başlandı. Visuel analog scala≥ 30 olduğunda ek analjezik uygulandı . 24.sa boyunca hastaların analjezik gereksinimleri kaydedildi.

Grup R’de KAH, OAB, BİS değerlerinde indüksiyonda belirgin azalma ,cerrahi bitimindeyse artış bulundu ( p<0,001) . Gruplarda OAB değişiminin benzer, BİS ve KAH değişimlerinin ise farklı şekillerde gerçekleştiği gözlendi(p=0,002). LMA çıkarılmasının ardından Aldrete skorunda anlamlı artış vardı (p<0,001).. Grup R’de ilk analjezik ihtiyacı daha erken, ek analjeziğe ihtiyaç anlamlı yüksekti.

Remifentanil ve alfentanil kullanımının intraoperatif dönemde hastalarda anestezi derinliğini potansiyalize ettiği, Remifentanilin etki süresinin Alfentanilden kısa olması nedeniyle Grup R de operasyondan daha hızlı derlenme,analjezik ihtiyacınınsa daha erken ve daha fazla olduğu gözlendi.