PRON POZISYONUNDA UYGULANAN NEFROLITOTOMILERDE GENEL ANESTEZI SIRASINDA İKI FARKLI PEEP DÜZEYININ SOLUNUM MEKANIĞINE VE OKSIJENIZASYONA ETKILERININ ARAŞTIRILMASI
N.İDEM
1, Ö.ŞEN
1, N.AYDIN
1, E.ÖZENÇ
1, G.BİCAN
1
SB HASEKI EĞITIM ARAŞTIRMA HASTANESI 1
Genel anestezi altında, pron pozisyonunda gerçekleştirilen nefrolitotomi operasyonlarında 0 ve 5 cmH2O PEEP düzeylerinin solunum mekaniğine ve arter kan gazlarına(AKG) etkilerinin araştırılması planlandı.
ASA I-II grubu, 18-65 yaş arası 50 olgu, rastgele PEEP uygulanmayan (grup I) ve 5 cmH2O PEEP uygulanan (grup II) olarak ikiye ayrıldı. İndüksiyon öncesi kontrol (AKG) örneği alındı. İndüksiyondan sonra pik inspiratuvar basınç (PIP), plato basıncı (Pplato), dinamik ve statik kompliyans (CD), (CS) değerleri supin dönem 1 (S1) ölçümleri entubasyondan 15 dk sonra, litotomi dönemi (L) ölçümleri entubasyondan 30, litotomi pozisyonundan 15 dk sonra, pron dönem (P) ölçümleri 15-30-45 ve 60. dk, supin dönem 2 (S2) ölçümleri tekrar supine döndürüldükten 15 dk sonra, postop 1.saat (PS1) ve postop 24.saat (PS24)’te kaydedildi ve aynı dönem AKG örnekleri alındı.
Grup II’nin S1 ve P dönemi PIP değerleri, grup I’e göre yüksek bulundu (p<0.05, p<0.01). Grup II’nin tüm dönemlerdeki Pplato değerleri, grup I’e yüksek bulundu (p<0.05, p<0.01, p<0.001). Grup II’nin P dönemi CD değerleri, grup I’e göre yüksek bulundu (p<0.05). Grup II’nin PS24 PaO2 değerleri, grup I’e göre yüksek bulundu (p<0.05).
Solunum mekaniklerini değerlendirdiğimizde, her 2 grupta da PIP ve Pplato değerlerini, prone dönemde, supine döneme göre yüksek bulduk. Bunu pron pozisyonunda göğüs kafesinin genişlemesinin kısıtlanmasına bağladık. Grup II’nin PIP ve Pplato değerlerinin, grup I’e göre yüksek olmasını da 5 cmH2O PEEP farkından kaynaklandığını düşünmekteyiz. Kompliyans değerlerine baktığımızda, her 2 grupta da prone döneminde CD ve CS değerlerini, supine döneme göre düşük bulduk. Oksijenizasyonu değerlendirdiğimizde, her iki grubun da supine ve prone dönemlerinde PaO2 değerlerinde fark bulmadık. PEEP uyguladığımız grupta postop 1. ve 24. saat değerleri ile kontrol değerleri arasında fark yokken, grup I’de postop 24.saat PaO2 değerlerini, kontrol değerlerine göre düşük bulduk. Grup II’nin postop 24. saat değerleri, grup I’e göre anlamlı yüksek idi. Bunu da uyguladığımız PEEP’in anestezi sırasında oluşan atelektazileri açmasına, atelektazi gelişimini engellenmesine ve ventilasyon-perfüzyon oranını düzeltmesine bağladık.
Sonuç olarak, fizyolojik düzeylerdeki PEEP kullanımı PEEP kullanımı solunum mekanikleri üzerine herhangi bir olumsuzluğa neden olmadan, oksijenizasyonu düzelttiği kanısına vardık.
|