İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-60

LAPAROSKOPIK KOLESISTEKTOMI OPERASYONLARINDA BASINÇ KONTROLLÜ VENTILASYON VE VOLÜM KONTROLLÜ VENTILASYON MODLARININ SOLUNUM MEKANIĞINE VE ARTER KAN GAZLARINA ETKILERININ ARAŞTIRILMASI

F.İNAL 1, Ö.ŞEN 1, Y.YILMAZ 1, E.ÖZENÇ 1, G.BİCAN 1


SB HASEKI EĞITIM ARAŞTIRMA HASTANESI 1

Laparoskopik cerrahide karbondioksit ile oluşturulan pnömoperitonyum, solunumsal ve metabolik değişikliklere neden olmaktadır. Bu çalışmada, laparoskopik kolesistektomi sırasında volüm kontrollü ventilasyon(VKV) ve basınç kontrollü ventilasyon(BKV) modlarının solunum mekaniği ve arter kan gazlarına(AKG) etkilerini araştırmayı amaçladık.

Çalışmaya ASA I-II grubu, 18-65 yaş arasında 50 olgu dahil edildi. Anestezi indüksiyonunda tiopental 7mg/kg, fentanil 2µ/kg ve vekuronyum 0.1mg/kg uygulandı ve oratrakeal entübe edilen olgular rastgele VKV (grup 1) ve BKV (grup 2) olarak rastgele 2 gruba ayrıldı. Grup 1 8mL/kg tidal volumu(Vt) sağlayacak basınç desteği, grup2 8mL/kg Vt, 12 soluk/dk, %50 O2/hava, 2L/dk akım ve 5cmH2O ile ventilasyona başlandı. İntraabdominal basınç 14cmHg olarak ayarlandı. Ölçümler, indüksiyondan 10 dk sonra supin pozisyonunda(T1), CO2 insüflasyonundan 15 dk sonra(T2), CO2 desuflasyonundan 10 dk sonra Ppeak, Pplato, Pmean, ETCO2, Vt, kompliyans (C), VD/VT, (PAO2-PaO2) ve arter kan gazı(AKG) kaydedildi. Postop 2. Saatte de AKG analizi yapıldı.

Demografik veriler açısından gruplar arasında fark yoktu. Grup 1’in T1, T2 ve T3 PPEAK değerleri grup 2’ye göre anlamlı derecede daha fazla(p<0.05), T1, T3 Pplato değerleri anlamlı derecede fazla(p<0.05), T2 değerleri ise ileri derecede anlamlı yüksek bulundu(p<0.01). Kompliyans değerlerine baktığımızda grup 1’in T2 dönem değerleri ileri derecede, T1 ve T3 dönem değerleri ise anlamlı derecede düşük bulundu(p<0.01, p<0.05). P(A-a)O2 değerlerine baktığımızda grup 1’in T3 dönem değerleri grup 2’ye göre anlamlı yüksek bulundu(p<0.05). PaO2 değerlerine baktığımızda, T1, T2, T3 dönemlerde fark olmazken, postop 2. saatteki PaO2 değerleri grup 1’de anlamlı düşük bulundu(p<0.05). Gruplar arasında ETCO2, Vt, PaCO2, pH, P(a-ET)CO2 değerleri açısından fark yoktu.

Oğurlu ve ark’nın 60 laparoskopik jinekolojik operasyon geçiren olguda VKV ve BKV modlarını karşılaştırdıkları çalışmada, VKV grubunda Ppeak, Pplato, Portalama ve havayolu rezistans değerleri PKV grubuna göre yüksek, kompliyans ise düşük bulunmuş. Cadi ve ark.’nın, 36 morbid obez hastaya uyguladıkları laparoskopik bariyatrik cerrahi operasyonlarında VKV ile BKV modlarını karşılaştırdıklarında PKV grubunda pH, PaO2, SpO2 değerleri anlamlı derecede daha yüksek,. PaCO2, (PAO2-PaO2), ve P(a–et)CO2] ise daha düşük bulunmuş. Bizim çalışmamızda da sonuçlar literatürlerle de benzer olarak, BKV modunda havayolu basınçları daha düşük, oksijenizasyon daha iyi, ölü boşluk ve ventilasyon/perfüzyon bozukluğu daha düşük bulundu.