SPİNAL ANESTEZİ İLE YAPILAN SEZERYAN AMELİYATLARI ESNASINDA DEKSAMETAZON VE ONDANSETRON KOMBİNASYONUNUN ANTİEMETİK ETKİNLİĞİ
A.DEMİRHAN
1, ÜY.TEKELİOĞLU
1, A.AKKAYA
1, İ.YILDIZ
1, H.BAYIR
1, H.KOÇOĞLU
1, B.DURAN
2, T.ÖZLÜ
2
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD 2
İntraoperatif bulantı ve kusma (İOBK) spinal anestezi yapılan sezaryen ameliyatlarında sık karşılaşılan bir durumdur. İOBK hem hasta hem de cerrahi konforu etkileyip cerrahi prosedürüde zorlaştırmaktadır.Bulantı ve kusmanın birçok sebebi olduğundan farklı antiemetiklerin kombinasyonları semptomların oluşması ve tedavisi için kullanılmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız; ondansetron deksametazon kombinasyonunun, tek başına ondansetron veya deksametazon alanlarla karşılaştırıldığında spinal anestezi esnasında İOBK önlenmesindeki etkinliğini değerlendirmektir.
Çalışma için, fiziksel statüsü ASA I-II olan 20-40 yaş arası, spinal anestezi ile elektif sezaryen ameliyatı olacak 90 hasta planlandı ve rastgele 3 gruba ayrıldı.Ondansetron grubuna(Grup O) 4 mg ondansetron, deksametazon grubuna(Grup D) 8 mg deksametazon ve ondansetron/deksametazon grubuna(Grup OD) 4mg ondansetron+8mg deksametazon umbilikal kord klemplendikten hemen sonra intravenöz yoldan verildi.İntraoperatif dönemde hastalara hangi ilacın verildiğini bilmeyen bir anestezist tarafından bulantı ve kusma epizodları kaydedildi.Bulantı olması durumunda 11 noktalı verbal numerik rating skala (VNRS; 0:bulantı yok 10:ciddi bulantı) ile hastanın bulantı şiddetini değerlendirmesi istendi.
Dört hasta çalışmayı tamamlayamadı.Geriye kalan 86 hastanın 29’u Grup O’da, 29’u Grup D’de ve 28’i Grup OD’de olarak çalışmayı tamamladı.Gruplar maternal özellikler, dermografik değişken ve operasyon yönetimleri yönünden karşılaştırıldı.Gruplar arasında anlamlı farklılık gözlenmedi.Grup O da 4, Grup D’ de 2 ve Grup OD’de 7 hastada hipotansiyon oldu. Gruplar arası intraoperatif dönemde bulantı, öğürme ve kusma açısından yapılan değerlendirmede istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı(p>0.05).Grup O’da %86,2 oranında hiçbir semptom gözlenmezken (bulantı, öğürme, kusma), bu oran;Grup D’de %72,4,Grup OD’de %64,3 olarak görülmüştür.Grup O ve Grup D’de 3,Grup OD’ de ise 1 kişi de öğürme görüldü.Grup D’de sadece 1 hastada kusma gözlenirken diğer gruplarda kusma görülmedi. Çalışma hastaların hiç birinde extrapramidal yan etki ve kardiyak aritmi gözlenmedi.En sık görülen yan etki;Grup O da 2,Grup OD’de 3 hasta da 10 dakikadan az süren hafif baş ağrısı şikayetiydi.
Bu çalışmada 8 mg deksametazon, İOBK’nın önlenmesinde etkin, güvenilir bir ajan olduğu, ondansetrona ilave edilmesinin İOBK’yı önlemede her ilacın tek başına kullanımından daha etkin olmadığı bulunmuştur.
|