İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-81

KARDİYOPULMONER BYPASS CERRAHİSİNDE PROPOFOL VE SEVOFLURANIN SEREBRAL FONKSİYONLAR ÜZERİNE ETKİLERİ

D.AKBAY 1, Ö.KURTİPEK 2, Y.ÜNAL 2


BİTLİS DEVLET HASTANESİ 1
GAZİ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ 2

Kardiyopulmoner bypass (KPB) intraoperatif ve postoperatif dönemde nörolojik komplikasyonların görülebildiği major cerrahilerden biridir. Komplikasyonları azaltmak açısından, peroperatif juguler venöz bulbustan alınan kanda oksijen saturasyonuna bakılarak erken nörolojik komplikasyonlara müdahale şansı bulunmaktadır. Postoperatif kognitif disfonksiyon (POKD) kardiyak cerrahi sonrası cerrahiye veya anestezik ajanlara bağlı olarak %40–60 oranında görülebilmektedir. S-100 beta proteini ve Nöron Spesifik Enolaz serebrovasküler patolojilerde artabilir. Propofol serebral kan akımını, kafa içi basıncını azaltır, serebral metabolizmayı yavaşlatıp, oksijen tüketimini azaltır. Sevofluran serebral kan akımını, intrakraniyal basıncı arttırır, serebral metabolizmayı, oksijen tüketimini azaltır. Çalışmada KPB cerrahisinde propofol ve sevofluran anestezilerinin serebral dolaşım üzerine etkilerini serumdaki biyokimyasal markerlar ve serebral oksijen saturasyonu ile araştırmayı amaçladık.

Çalışma, alınma kriterlerine uyan 30 hasta ile Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı’nda gerçekleştirildi. Hastalara preop, 24.saat, 7.günde MMDT yapıldı. Operasyon başlangıcında rutin monitörizasyon, invaziv girişimler uygulandı, juguler venöz bulbusa ayrıca kateter yerleştirildi. Hastalara remifentanil infüzyonu, etomidat ardındanda pankuronyum verildi. Propofol grubunda propofol infüzyonu, Sevofluran grubunda sevofluran % 2’ den başlandı. NSE, S-100 beta protein ve SjVO2 ölçümleri kontrol, aort dikişi, pompa sonrası ve post operatif 24. saat olmak üzere 4 kez kaydedildi.

Demografik özellikler, ek hastalıklar, operasyon süreleri, ve ölçülen vital bulgularda anlamlı farklılık bulunmadı. NSE düzeyleri postoperatif 24. saatte sevofluran grubunda propofol grubuna göre anlamlı artış göstermiştir. S-100 beta proteini düzeyleri postoperatif 24. saatteki ölçümlerinde propofol grubunda kontrol değerlerine inme gözlenirken sevofluran grubunda düşüş gözlenmemiştir. SjVO2 düzeyleri propofol grubunda tüm ölçümlerde değişiklik göstermemiş, sevofluran grubunda pompa sonrası ve 24. saatteki ölçümlerde yükselmiştir. MMDT düzeyleri propofol ve sevofluran grubu arasında karşılaştırıldığında tüm ölçümlerde sevofluran grubunda propofol grubuna göre düşük bulunmuştur.

Çalışmamızda propofolun sevoflurana göre daha iyi bir serebral dolaşım ve fokal iskemiye karşı daha iyi koruma sağladığı ve postoperatif MMDT sonuçlarında da kontrol değerlere daha erken dönüşün olduğu görülmüştür