İNTRATEKAL UYGULANAN LEVOBUPİVAKAİN VE BUPİVAKAİNİN FARKLI ISILARININ SENSORYAL BLOK, MOTOR BLOK VE HEMODİNAMİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
M.GAMLI
1, O.KILCI
1, N.GÖĞÜŞ
1, M.ÇİMENCAN
2, E.HORASANLI
3
ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1 KARADENİZ EREĞLİ DEVLET HASTANESİ 2 ZEKAİ TAHİR BURAK KADIN SAĞLIĞI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 3
Çalışmamızda, farklı ısılardaki lokal anestezik solüsyonun subaraknoid aralığa enjeksiyonunun spinal anestezi üzerine etkilerinin olabileceğini düşünerek, ısısı önceden oda ısısı ve 37 oC’ ye eşitlenen %0,5 levobupivakainin ve %0,5 bupivakainin kullanılmasının hemodinami, duyusal ve motor blok üzerine etkilerini karşılaştırdık.
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma hastanesi etik kurulu izni ve bilgilendirilmiş hasta oluru alındıktan sonra, alt ekstremite cerrahisi yapılması planlanan, nörolojik defisiti veya spinal anestezi için kontrendikasyonu bulunmayan 18–75 yaş arası, ASA I–III risk grubunda 64 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar rastgele dört gruba ayrıldı . Grup C24’teki hastalara oda ısısında (ortalama 24 oC) 3 ml %0,5 levobupivakain, Grup C37’deki hastalara 37 oC’ de 3ml %0,5 levobupivakain, Grup M24’teki hastalara oda ısısında 3ml %0,5 bupivakain ve Grup M37’deki hastalara 37oC’ de 3ml %0,5 bupivakain 0,2 ml.sn–1 hızla intratekal aralığa enjekte edildi.
Gruplar arasında demografik veriler ve operasyon süresi açısından anlamlı farklılık bulunamadı. Duyusal bloğun T12’ye ulaşma süresi Grup C24’te; Grup C37’ye ve Grup M24’te Grup M37’ye göre anlamlı derecede uzun tesbit edildi. Bunun dışında gruplar arasında maksimum duyusal blok seviyesi, maksimum duyusal bloğa erişme, 2 segment regresyon, L1 regresyon, motor blok başlama, motor bloğun 3’ten 2’ye regresyon süreleri, hemodinamik değişiklikler ve yan etkiler açısından anlamlı fark bulunamadı.
Spinal anestezi için kullanılan farklı ısılardaki (oda ısısı ve 37 oC’) %0,5 levobupivakain ile %0,5 bupivakain etkileri karşılaştırıldığında; oda ısısındaki %0,5 levobupivakainin duyusal blok başlama süresinin daha uzun olması dışında gruplar arasında hemodinami, duyusal ve motor blok üzerine etkilerinde anlamlı farklılık bulunmadı.
|