İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-75

PEDİATRİK ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI POSTOPERATİF AĞRI GİDERİLMESİNDE PREİNSİZYONEL KETAMİN VE TRAMADOL İNFİLTRASYONUNUN KARŞILAŞTIRILMASI: PROSPEKTİF, RANDOMİZE, ÇİFTKÖR, KONTROLLÜ ARAŞTIRMA

S.KARABAYIRLI 1, RI.DEMİRCİOĞLU 1, B.MUSLU 1, H.SERT 1, KŞ.UĞUR 2, H.KURTARAN 2, N.ARK 3


FATİH ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
FATİH ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KULAK BURUN BOĞAZ AD 2
FFATİH ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KULAK BURUN BOĞAZ AD 3

Pediatrik tonsillektomi operasyonlarından sonra ağrı giderilmesi amacı ile nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar(NSAİİ), opioidler, kortikosteroidler, gibi pek çok analjezik ve anestezik ilaç ve ilaç kombinasyonları çeşitli uygulama yöntemleri ile kullanılmaktadır. Bunun yanında peroperatif lokal anestezik, zayıf opioid ve subanestezik dozda ketamin infiltrasyonu uygulanabilmektedir. Biz bu prospektif, randomize, çift kör, kontrollü çalışmamızda preinsizyonel peritonsiller infiltrasyonunun tonsillektomi cerrahilerinde postoperatif ağrı üzerine etkinliğini, olası yan etkilerini, hasta ve aile konforu üzerine etkilerini karşılaştırmak istedik.

3-10 yaş aralığındaki adenotonsillektomi operasyonu planlanan 75 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak 3 gruba ayrıldı ve tonsillektomi insizyonu öncesi peritonsiller fossaya tramadol (2mg/kg-2ml), ketamine (0,5 mg/kg-2ml) veya 2 ml serum fizyolojik infiltrasyonu yapıldı. Operasyon süresince 5 dakika aralıklarla kalp hızı (KH), oksijen satürasyonu (SpO2),ortalama arteriyel basınç (OAB) takip edildi, operasyon süresi, anestezi süresi,  Alderate skoru 9-10 olma zamanı, aile memnuniyeti, ek analjezik ihtiyacı kaydedildi.  Postoperatif ağrı, bulantı ve kusma, sedasyon, disfaji skorları 24 saat boyunca takip edildi. Ağrı skoru modifiye Children’s Hospital of Eastern Ontario Pain Scale (mCHEOPS)  göre 4 ve üzeri olan hastalara 15 mg/kg parasetamol iv infüzyon uygulandı.

Tüm gruplarda demografik veriler, OAB, KH, postoperatif bulantı kusma sedasyon ve kanama skoru benzerdi ( p > 0.05). mCHEOPS skoru postoperatif 10., 30. Dakika, 1. ve 8. saatte tramadol ve ketamin grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü (p<0.05). Ek analjezik kullanımı 10.dk, ve 18.saatte kontrol grubunda  tramadol ve ketamin grubuna gore anlamlı olarak yüksekti (p<0.05). Disfaji skoru ve aile memnuniyeti ketamin ve tramadol grubunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşüktü (p<0.05). mCHEOPS, ek analjezik kullanımı, disfaji, aile memnuniyeti  ketamin ve tramadol gruplarında benzerdi. (p>0.05).

Pediatrik adenotonsillektomi operasyonlarında preinsizyonel peritonsiller ketamin ve tramadol infiltrasyonunun sedasyon yapmadığı, postoperatif ağrı, disfaji bulantı kusma ve aile memnuniyeti açısından benzer şekilde etkin olduğu ve her iki ilacında efektif bir şekilde kullanılabileceği kanısına vardık.