İNFANT VE YENİDOĞANLARDA I-GEL İLE PROSEAL LARİNGEAL MASKENİN KARŞILAŞTIRILMASI
G.ERDOĞANKAYHAN
1, Z.BEGEÇ
1, E.GEDİK
1, M.ŞANLI
1, S.YOLOĞLU
1, M.DURMUŞ
1, MÖ.ERSOY
1
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1
Bu prospektif, randomize ve kontrollü çalışmada, son zamanlarda kullanıma girmiş 1 numara I-gel ile klasik laringeal maskeye üstünlüğü gösterilmiş olan 1 numara ProSeal laringeal maskenin (PLMA) performansları karşılaştırıldı.
Çalışmaya ASA I-II, 2-5 kg arası, supraglottik havayolu aracı kullanılarak genel anestezi altında elektif cerrahi planlanan, 50 hasta dahil edildi. Hastalar I-gel (Grup I) ve PLMA (Grup P) yerleştirilmek üzere iki gruba ayrıldı. Kaçak basınçları, yerleştirme süresi, yerleştirme başarısı ve koşulları, başlangıç havayolu kalitesi, hemodinamik parametreler, fiberoptik görüntü ve komplikasyonlar değerlendirildi.
Ortalama kaçak basınçları ve maksimum tidal volüm değerleri Grup I’da (27.44±5.67 cm H2O; 90±45.91 mL, sırasıyla) Grup P’den (23.52±8.15 cm H2O; 69.13±36.79 mL, sırasıyla) daha yüksek olmasına rağmen gruplar arasında istatistiksel farklılık yoktu (p=0.054; p=0.091, sırasıyla). Yerleştirme süresi Grup I’da (12.6±2.19 sn) Grup P’den (24.2±6.059 sn) daha kısa (p=0.0001) iken yerleştirme başarı oranları ve yerleştirme koşulları her iki grupta benzer bulundu. Başlangıç havayolu kalitesi Grup I’da Grup P’den daha iyi olarak tespit edildi (p=0.006). Kalp hızı ve ortalama arter basınç değerleri her iki grupta benzerdi. Fiberoptik ile değerlendirmede Grup I ve Grup P’de sırasıyla 12 ve 5 hastada (p=0.036) sadece larinks görülürken; larinksin görülemediği hasta sayısı Grup I’da 0 ve Grup P’de 5 olarak tespit edildi (p=0.025). Bu 5 hastanın ikisinde PLMA katlandığı için epiglotun görülemediği saptandı. Grup I’da 1 hastada, Grup P’de 2 hastada desatürasyon meydana geldi. Grup I’da 1 hastada gastrik insüflasyon gelişti. Grup P’de 2 hastada LMA üzerinde kan tespit edildi.
Bir numara I-gel ve 1 numara PLMA kaçak basınçları ve maksimum tidal volüm değerleri, yerleştirme koşulları, yerleştirme başarısı ve hemodinamik etkiler açısından benzer performans gösterirken yerleştirme süresi, başlangıç havayolu kalitesi ve fiberoptik ile değerlendirilen larinks görünürlüğü açısından I-gel daha üstündü. Bir numara I-gel’in havayolunu sağlamada etkili bir supraglottik havayolu aracı olduğunu düşünmekteyiz.
|