İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-47

ÇOCUKLARDA NÖROMUSKULER BLOĞUN GERI ÇEVRILMESINDE NEOSTIGMIN ILE SUGAMADEKSIN KARŞILAŞTIRILMASI

F.GÜMÜŞ 1, Ö.KURTİPEK 1, N.BEDİRLİ 1


GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON 1

Bu çalışma adenotonsilektomi uygulanan çocuklarda rokuronyum ile sağlanan nöromuskuler bloğun geri çevrilmesinde neostigmin veya sugammadeks uygulamasının etkinliğinin karşılaştırılması amacı ile yapıldı.


Prospektif, randomize, çift kör olarak planlanan bu çalışmaya, etik kurul onayı ve bilgilendirilmiş olur formu alındıktan sonra, adenotonsillektomi uygulanan ASA I-II, 2-12 yaş aralığındaki 60 olgu dahil edildi. Olgular Neostigmin (Grup N, n=30) ve Sugammadeks (Grup S, n= 30) olarak 2 gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonu,  % 8 sevofluran inhalasyonu ile sağlandı. Elektrokardiografi (EKG), periferik oksijen satürasyonu (SpO2), non-invaziv kan basıncı ölçümü ve end-tidal karbondioksit (EtCO2) ve dörtlü uyarı (TOF)  monitorizasyonu yapıldı.  Entübasyon için 0.6 mg.kg-1 rokuronyum bromür verildi. Anestezi idamesi 0,05-0,2 μg.kg-1.dk-1 remifentanil ve %1-2 sevofluran ile sağlandı. Kalp atım hızı (KAH), ortalama arter basıncı (OAB), periferik oksijen saturasyonu (SpO2), end tidal karbondioksit (EtCO2) ve end-tidal sevofluran (EtSevo) değerleri bazal, indüksiyon sonrası, entübasyon sonrası, entübasyon sonrası 5.dk,  10.dk, 15.dk, 30.dk, kanama sırasında, revers öncesi, revers sonrası, postoperatif 5. ve 15.dakikalarda monitorize edildi ve kaydedildi. Cerrahi bitiminde neostigmin grubundaki olgulara 50 µg.kg-1 neostigmin ve sugammadeks grubundaki olgulara 2 mg.kg-1 verildi.

Demografik özellikler ve EtSevo değerleri karşılaştırıldığında gruplar arasında fark bulunmadı (P>0.05). Ekstübasyon süresi, Grup N’de 200.0 ± 61.7 sn, Grup S’de ise 96.8 ± 20.8sn olarak tespit edildi (P< 0.0001). Revers sonrası TOF  %100 oluncaya kadar geçen süre Grup N’deki olgularda 219.4 ± 60.7sn, Grup S’de ise 96.8 ± 20.8sn olarak tespit edildi. Revers sonrası KAH ortalaması Grup S’de Grup N’e göre anlamlı düşük saptandı  (P= 0.001). 30. dk. ve kanama kontrolü sırasında OAB ortalamaları Grup N’de Grup S’e göre düşük saptandı (P= 0.001).

Çocuklarda rokuronyumun neden olduğu nöromüsküler bloğun kaldırılmasında 2 mg.kg-1 sugammadeks ile 50 µg.kg-1 neostigmini karşılaştırdığımız çalışmamızda sugammadeks kullanılan hastalarda nöromüsküler blokajın hızlı ve etkili bir şekilde derlendiği ve hastalardaki hemodinamik parametrelerin etkilenmediği gözlendi.