SPİNAL ANESTEZİDE İKİ FARKLI BARİSİTEYE SAHİP LEVOBUPİVAKİNİN DUYUSAL BLOK, MOTOR BLOK VE HEMODİNAMİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
NA.SEZER
1, G.İNANGİL
1, KH.CANSIZ
1, H.ŞEN
1, G.DAĞLI
1
GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON SERVİSİ 1
Spinal anestezi kolay uygulanabilir ve etki başlangıcı hızlı bir rejyonel anestezi yöntemi olmasından dolayı endoskopik ürolojik cerrahilerde sık tercih nedenidir. Biz, bu çalışmada, transüretral endoskopik rezeksiyon cerrahisinde spinal anestezide iki farklı barisiteye sahip levobupivakainin duyusal blok, motor blok ve hemodinamik etkilerinin karşılaştırılmasını amaçladık.
Çalışmaya, spinal anestezi altında elektif ürolojik cerrahi girişim planlanan ASA I-II grubu 60 olgu alındı. Olgular rasgele 2 gruba ayrıldı. İntratekal yolla toplam 3’er ml, Grup I olgulara (n=30) 13,5 mg levobupivakain ve 80 mg/ml dekstroz, Grup II olgulara ise (n=30) 13,5 mg levobupivakain ve 60 mg/ml dekstroz uygulandı. Her iki gruba ait tüm olgularda; motor ve duyusal blok oturma ve kalkma süreleri, hemodinamik parametreler, ağrı skorları, yan etkiler ve analjezik gereksinimleri kaydedildi.
T10 seviyesine ve maksimum duyusal bloğa ulaşma süresinde, duyusal bloğun 2 segment ve L1’e gerileme sürelerinde ve Bromage 2, 3 ve 0 olma sürelerinde Grup I ve Grup II olgular arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Ancak Grup II’de Bromage 1 olma süresi Grup I’e oranla istatistiksel olarak anlamlı derecede uzun bulundu (p<0.05). Bunun yanında Grup I ve Grup II olgular arasında hemodinamik parametreler bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı.
TUR-P ameliyatlarında 13,5 mg levobupivakainin, 60 mg/ml dekstroz ile elde edilen kombinasyonun spinal anestezide önemli hemodinamik değişikliklere neden olmadan gerekli motor ve duyusal bloğu sağlayabileceği ve 80 mg/ml dekstroz kombinasyonuna alternatif olabileceği kanısındayız.
|