SUGAMMADEKS KULLANIMININ POSTOPERATİF STRES HORMONLARI ÜZERİNE ETKİSİ
İ.ÖZDEMİRKAN
1, KH.CANSIZ
1, H.ŞEN
1, S.ÖZKAN
1, G.DAĞLI
1
GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON SERVİSİ 1
Sugammadeks, rokuronyum başta olmak üzere steroid yapıdaki kas gevşeticilerin etkilerinin ortadan kaldırılmasında kullanılan, yüksek affinite ile steroid yapıdaki nondepolarizan kas gevşeticilere bağlanarak kolinesteraz inhibisyonundan tamamen farklı bir mekanizma ile nöromusküler blokajı antagonize eden, yeni ve oldukça etkili bir ajandır. Biz çalışmamızda, sugammadeksin postoperatif dönemde stres hormonları üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık.
Genel anestezi altında elektif lomber disk hernisi ve laparoskopik kolesistektomi operasyonu planlanan, ASA I-II grubu 20–60 yaş arasında 60 olgu çalışmaya alındı. Hastalar 2 gruba (Kontrol grubu: Grup K, Sugammadeks grubu: Grup S) ayrıldı. Standart monitörizasyona ek olarak TOF (train-of-four) ile nöromusküler blokaj monitörize edildi. Hastaların anestezi indüksiyonu (tiyopental, rokuronyum, fentanyl) ve idamesi (izofluran, N2O/O2) standart olarak uygulandı. Operasyon sonunda T2'nin yeniden ortaya çıkması ile spontan nöromusküler blokta geri dönüş meydana geldiğinde nöromusküler blokajın antagonizması Grup K’da 40 µg/kg neostigmin ve 15 µg/kg atropin ile, Grup S’de ise; 2 mg/kg sugammadeks ile sağlandı. Hastalardan, serum kortizol, insülin, aldosteron ve glukoz düzeylerini tespit etmek için preoperatif, cerrahinin 30. dk’sı, kas gevşetici antagonisti uygulandıktan 5 dk sonra ve postoperatif 2. saatte olmak üzere 4 kez kan örneği alındı.
Hastaların demografik özellikleri, cerrahi süreleri, total rokuronyum gereksinimleri ve peroperatif hemodinamik özellikleri açısından gruplar arasında fark gözlenmedi. Tüm zamanlarda her iki grup arasında serum glukoz, insülin, kortizol ve aldosteron değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Her iki grupta da cerrahi sonrası (reverse uygulandıktan 5 dk sonra ve postoperatif 2. saat) serum glukoz, insülin, kortizol ve aldosteron değerlerinde, preoperatif değerlerine kıyasla anlamlı bir artış olduğu gözlendi (p<0.05). Cerrahinin 30. dk’sı serum insülin değerleri de her iki grupta preoperatif değerlere göre anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05).
Sonuç olarak, çalışmaya alınan her iki grupta da cerrahiye stres cevabın ortaya çıktığını, sugammadeks kullanımının bu stres cevabı artırmadığını ve stres hormonlarının düzeylerini etkilemediğini gözlemledik.
|