İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-30

SEZARYENDE ULTRASON EŞLİĞİNDE YAPILAN BİLATERAL TAP BLOĞUN POSTOPERATİF ANALJEZİK TÜKETİMİNE ETKİSİ

KH.CANSIZ 1, AE.YEDEKÇİ 1, H.ŞEN 1, S.ÖZKAN 1, G.DAĞLI 1


GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON SERVİSİ 1

Abdominal cerrahiler sonrası postoperatif ağrı kontrolünde TAP (Transversus Abdominis Plane) blok, etkin ve iyi tolere edilebilen bir tekniktir ve birçok çalışma TAP bloğun ağrı kontrolünde standart medikal tedavilere üstünlüğünü göstermiştir. Biz de çalışmamızda, sezaryende US eşliğinde yapılan TAP bloğun postoperatif analjezik tüketimine ve analjezinin kalitesine etkisini araştırmayı amaçladık.

Çalışmaya, spinal anestezi altında elektif sezaryen operasyonu planlanan ASA I-II 70 olgu alındı. Olgular rasgele 2 gruba ayrıldı: Grup T (TAP blok grubu)(n:35) ve Grup K (Kontrol grubu)(n:35). Cerrahinin bitiminde Grup T’ye ‘Petit üçgeni’nden ultrason eşliğinde TAP blok bilateral 20 ml % 0,25’lik levobupivakain enjeksiyonu ile uygulandı. Tüm olgulara, HKA cihazıyla, postoperatif 24 saat i.v. tramadol ile analjezi uygulandı. Olgular postoperatif 1, 4, 6, 12, 18 ve 24. saatlerde hemodinamik parametreler, istirahatte ve öksürükle NRS (Numerical Rating Score), sedasyon skoru, saatlik tramadol miktarı, HKA istek/alım sayıları, ek analjezik gereksinimi, ilk analjezik ihtiyaç zamanı, bulantı-kusma ve yan etkiler açısından takip edilerek kaydedildi.

Grup T’de Grup K’ya göre istirahatte ve öksürme ile ağrı skorları postoperatif tüm takiplerde anlamlı olarak düşüktü (p<0.05). Olguların postoperatif HKA cihazı ile analjezik talep sayıları, tramadol tüketimleri, ek analjezik ihtiyacı olan hasta sayısı ve uygulanan ek analjezik miktarı Grup T’de Grup K’ya göre düşüktü (p<0.05). İlk analjezik ihtiyaç zamanı Grup T’de Grup K’ya göre uzamıştı (p<0.05). Hasta memnuniyeti, Grup T’de Grup K’ya göre anlamlı derecede yüksekti (p<0.05) Çalışmaya alınan gruplar arasında postoperatif bulantı-kusma skorları, sedasyon skorları ve hemodinamik parametreler arasında farklılık yoktu.

Sezaryen sonrası US eşliğinde yapılan bilateral TAP bloğun postoperatif dönemde ağrı skorlarını, analjezik tüketimini ve ek analjezik ihtiyacını azalttığını, bulantı-kusma ve sedasyon üzerine olumsuz etkisinin olmadığını ve hasta memnuniyetini artırdığını saptadık. Sonuç olarak spinal anestezi altında sezaryen yapılan hastaların postoperatif ağrılarının giderilmesinde US eşliğinde uygulanan bilateral TAP bloğun, multimodal analjezik tedavinin bir parçası olarak güvenli ve etkili bir yöntem olduğu ve hasta konforunu arttırdığı kanaatindeyiz.