İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-2

İZOLE SIÇAN TORASİK AORTASINDA SUGAMMADEKSİN İN-VİTRO ETKİSİ VE ETKİ MEKANİZMASI

S.GÜRSOY 1, A.ALTUN 1, C.DÜGER 1, AC.İSBİR 1, K.KAYGUSUZ 1, İÖ.KOL 1, İ.BAĞCİVAN 1, C.MİMAROĞLU 1


CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1

Sugammadeks asetikolinesteraz inhibitörleri gibi bariz yan etkilere sahip değildir ancak yeni bir ilaç olduğu için özellikle yan etkilerine ait yeterli veri yoktur. Bununla beraber klinik kullanımında bazı yazarlar hipotansiyona bazı yazarlar ise hipertansiyona neden olduğunu iddia etmektedir. Ayrıca gama-siklodekstrin türevi olan sugammadeksin damarlardaki direkt etkisi ise hiç bilinmemektedir. Bu çalışmada izole sıçan aorta preparatlarında sugammadeksin kasıcı ve gevşetici etkileri ve muhtemel etki mekanizmaları araştırılmıştır.

Bu çalışmada etik kurul onayı alındıktan sonra Wistar Albino tipi sıçan aortası kullanıldı. İzole sıçan aorta dokuları Krebs-Henseleit solusyonu içeren 10 ml lik organ banyolarında bir ucu organ askısına diğer ucu gerilim algılayıcısına bağlandı. Dokuların bulunduğu organ banyosu 37 0Cde sürekli olarak % 95 O2 ve % 5 CO2 ile havalandırıldı. İzole aorta dokuları ilaçların ilavesinden önce 1g’lık istirahat gerilimleri uygulandı ve dokuların dengeye ulaşmaları için 60 dakika beklendi. Dokular dengeye geldikten sonra 10-5 M fenilefrin ile kastırılarak ortama nitrik oksid sentez inhibitörü L-NAME  (3x10-5 M) varlığında ve yokluğunda sugamadeks ilave edilerek gevşeme yanıtları kaydedildi. İkinci  olarak dokular kastırılmadan direkt olarak sugammadeks ile muamele edilerek kasılma yanıtları kaydedildi. İzometrik gerilim değişikleri Grass FT03 Force-Displacement algılayıcısı ve Poligraf cihazı ile kaydedildi.

Sugammadeksin  izole sıçan torasik aorta preperatları üzerine uygulaması, konsantrasyona (10-8-10-4 M) bağımlı bir kontraktil yanıt meydana getirdi. Fakat bu kontraktil yanıt istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Bunun ardından submaksimal konsantrasyonda fenilefrin ile kastırılan (10-5 M) izole aorta preparatlarında sugammadeksin konsantrasyona (10-8-10-4 M) bağımlı olarak güçlü bir gevşetici etki meydana getirdiği gözlendi (p<0.05). Benzer uygulama, ortama önce bir nitrik oksit sentaz (NOS) inhibitörü olan L-NAME (10-5 M) konularak gerçekleştirildiğinde sugammadeksin gevşetici etkisini gösteremediği tespit edildi.

Çalışmamızda sugammadeksin izole aorta düz kaslarında direkt kasıcı etkisinin olmadığı, ancak güçlü bir gevşetici etkisinin olduğu, bunu da nitrerjik sistem üzerinden meydana getirdiği ortaya konulmuştur.