İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-4

İZOLE KORONER BYPASS CERRAHİSİNDE AORTİK KROS KLEMP KALKMADAN ÖNCE UYGULANAN AMİODARON VE LİDOKAİNİN REPERFÜZYON VENTRİKÜLER FİBRİLASYON GELİŞİMİ VE DEFİBRİLASYON GEREKSİNİMİ ÜZERİNE ETKİSİ

M.YILMAZ 1, ZI.ARSLAN 1, U.AYDIN 1, TŞ.KÜÇÜKCERİT 1, O.FINDIK 1, C.BALCI 1, CU.KOÇOĞULLARI 1


KOCAELİ DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

Amaç: Açık kalp cerrahisinde aortik kros klemp kalktıktan sonra supraventriküler veya ventriküler aritmilere sık rastlanmaktadır. Bu aritmileri önlemede amiodaron ve lidokain etkili iki ajandır. Bu amaçla çalışmamızda, elektif izole koroner arter bypass cerrahisinde aortik kros klemp kaldırılmadan önce proflaktik olarak uygulanan amiodaron ve lidokainin etkinliğinin peroperatif ve postoperatif dönemdeki ventriküler fibrilasyon oluşumu, defibrilasyon gereksinimi, inotrop gereksinimi, ek amiodaron gereksinimi, entübasyon süresi ve hastanede kalış süresi üzerine etkilerinin.araştırılması amaçlanmıştır.

Bu çalışmada, elektif izole koroner bypass uygulanan ASA II-III fiziki duruma sahip 56 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak lidokain (n: 29) ve amiodaron (n:27) olarak iki gruba ayrılarak prospektif olarak değerlendirildi. Hastalara aortik kros klemp kaldırılmadan 2 dakika once 100 mg lidokain veya 15 dakika once 300 mg amiodaron uygulandı.

Hastaların preoperatif demografik verileri, karakteristik özelikleri ve peroperatif verileri benzerdi. Peroperatif ve postoperatif dönemde aritmi görülme sıklığı, postoperatif amiodaron gereksinimi ve hastanede kalış süreleri açısından da fark saptanmadı. Ancak amiodaron grubundaki hastaların defibrilasyon gereksinimi ( p<0.03) ve entübe kalma süreleri lidokain grubundan daha az  tespit edildi.(p<0.03).

Koroner bypass cerahisinde aortik kros klemp kaldırılmadan uygulanan amiodaron rejiminin, hastalar tarafından iyi tolere edilebildiği, aritmi gelişiminde lidokaine göre daha etkili olmadığı ancak  defibrilasyon gereksinimini azaltacağı düşüncesindeyiz.