İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-6

ULTRASON KILAVUZLUĞU YADA ANATOMİK İŞARETLER KILAVUZLUĞUNDA GERÇEKLEŞTİRİLEN İNTERNAL JUGULER VEN KATETERİZASYONUNUN KARŞILAŞTIRILMASI

H.DOLU 1, S.GÖKSU 1, L.SAHİN 1, S.UÇAR 1, L.EKEN 1


GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1

Santral venöz kanülasyon tıbbın çeşitli dallarında özellikle anestezi ve yoğun bakımda sık uygulanan bir işlemdir. Bu çalışmada amacımız kardiovasküler cerrahi hastalarında anatomik işaretler kılavuzluğu ile ultrason kılavuzluğunda gerçekleştirilen internal juguler ven kanülizasyonunu karşılaştırmaktı.

Kliniğimizde Aralık 2010 – Mart 2011 internal juguler kateterizasyon uygulanacak 100 kardiovasküler cerrahi hastası ( 65 erkek, 35 kadın, yaş aralığı 22-65) ileriye yönelik incelendi. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı; hastaların elektrokardiyogram (EKG), kalp atım hızı (KAH), invaziv ortalama kan basıncı (OKB), SpO2 değerleri monitörize edildi. Midazolam 0.1 mg/kg , Fentanil 2 µg/kg, etomidat 0,3 mg/kg ve vekuronyum 0.1 mg/kg dozda i.v. kullanılarak genel anestezi sağlandıktan sonra orotrakeal entübe edildi. İdamede volatil anestezik ajan olarak İsofluran kullanıldı. Hasta 15º Trendelenburg pozisyonuna alındı. Baş karşı tarafa 45º çevrildi .İnternal juguler kateterizasyon U grubunda (n=50) ultrason kılavuzluğunda, A grubunda anatomik işaretler kılavuzluğunda gerçekleştirildi. Başarılı kateterizasyon için yapılan girişim sayısı ve süresi, komplikasyonlar, hastaların demografik verileri kaydedildi.

Gruplar arasında demografik veriler açısından belirgin fark yoktu. Başarılı kateterizasyon için girişim sayısı istatistiksel olarak U grubunda (1,1±0,5) A grubuna (2,2±1,6) göre anlamlı olarak düşüktü. Başarılı kateterizasyon için geçen süre U grubunda (109,4±30,4 sn) , A grubuna (165,9±91,5 sn) göre istatistiksel olarak anlamlı derecede kısaydı. Komplikasyonlar bakımından iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,057). 4 hastada arterial ponksiyon [ grup U (n=0) ve grup A (n=4) ] ve 2 hastada hematom [ grup U (n=1) ve group A (n=1) ] gelişti.

Bu çalışmamızda elde edilen bulgular göstermektedir ki, internal juguler ven kateterizasyonunda gerçek zamanlı US kılavuzluğu ile girişim sayısı azalmakta ve girişim süresi kısalmaktadır. Komplikasyonlar açısından iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark olmamakla birlikte, US grubunda daha az komplikasyon meydana gelmiştir.