LAPAROSKOPIK OLGULARDA PREEMPTIF AMAÇLA KULLANILAN FARKLI İKI İLACIN ETKINLIKLERININ KARŞILAŞTIRILMASI
A.GÖKTAŞ
1, İ.ALATLI
2, T.KUZUCUOĞLU
2, T.KARAMAN
2, G.ARSLAN
2, S.ÇOLAKOĞLU
2, F.TEMİZEL
3
DR.LÜTFI KIRDAR KARTAL EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI I.ANESTEZI VE REANIMASYON KLINIĞI 1 DR.LÜTFİ KIRDAR KARTAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ I.ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 2 DR.LÜTFİ KIRDAR KARTAL EĞİTİM VEV RAŞTIRMA HASTANESİ I.ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 3
Çalışmadaki amacımız laparoskopik vakalarda genel anestezi öncesi preemptif uygulanan parasetamol ve lornoksikam’ın; hemodinamik parametreler, ilk analjezik gereksinim süresi(İAGZ), tramadol tüketim miktarı (TTM), visüel analog skala(VAS) , sedasyon derecesi, hasta memnuniyeti ve yan etkilerini karşılaştırmaktır.
Çalışmaya hastane etik kurul ve hasta onamları alınarak laparoskopik kolesistektomi ameliyatı yapılacak ASA I-II , 20- 65 yaş arası toplam 60 hasta dahil edildi.Hastalar lornoksikam(L), Parasetamol(P) ve kontrol(K) olarak üç gruba ayrıldı. İndüksiyondan 30 dk. önce Grup L’ye iv 8mg lornoksikam, Grup P’ye 1gr iv parasetamol, grup K’ye 2ml iv serum fizyolojik(SF) verildi. İnduksiyonda; propofol 1,5mg/kg, vecuronyum 0,1 mg/kg, fentanil 1,5 mcg/kg ve idamede %50/%50: O2/N2O , %1-2 sevofluran kullanıldı. Derlenmede VAS≥3 olan hastalara 1mg/kg yükleme , kilitli süresi 10 dk, basal infüzyon 5mg/saat, 4 saat limit 200 mg olacak şekilde hasta kontrollü analjezi(HKA) cihazı ile tramadol başlandı. Postoperatif ilk analjezik gereksinim zamanı (İAGZ), ekstübasyon sonrası (ES), 20.dk, 1., 2. , 8.,12.ve 24.saatlerde SAB, DAB, KTA VAS(0: Hiç ağrı yok, 10 dayanılamayacak kadar ağrı), sedasyon, bulantı, kusma, , antiemetik kullanımı kaydedildi. Postoperatif 24. saatte hasta memnuniyeti(1: çok kötü, 2: kötü, 3: orta 4: iyi, 5: çok iyi) değerlendirildi.Sedasyon takibinde Ramsey Sedasyon skalası kullanıldı.
Gruplar arasında demografik açıdan fark bulunmadı. İAGZ, K grubunda anlamlı derecede kısa idi. TTM , K grubunda, her iki gruba göre ES, 20.dk, 1., 2., 8.12. 24.saatlerde anlamlı derecede yüksek bulundu.
Laparoskopik kolesistektomilerde, preemptif lornoksikam ve parasetamol uygulanmasının benzer derecede analjezi sağladığı, tramadol tüketimini azalttığı, yan etki oluşumunda azalmaya sebep olduğu kanaatine varıldı.
|