İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-8

ZOR ENTÜBASYON DÜŞÜNÜLEN OLGULARDA VİDEO-LARİNGOSKOP İLE MACİNTOSH LARİNGOSKOPUN HEMODİNAMİ VE ENTÜBASYON KALİTESİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

A.ÇAĞLARTORUN 1, A.TÜR 1, E.KELSAKA 1, D.KARAKAYA 1, B.SARIHASAN 1, E.TORTOP 2


ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 1
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 2

Çalışmamızda, zor entübasyon olabileceği mallampati testi ile saptanan hastalarda, Macintosh ve GlideScope Video-laringoskopunu; glottik görüntü kalitesi, entübasyon başarısı, süresi, ve entübasyon sonrası gelişen hemodinamik yanıt ve komplikasyon oranları yönünden karşılaştırmayı amaçladık.

Çalışmaya 18–65 yaş arası, ASA I-II, mallampati III-IV olan elektif cerrahi uygulanacak 60 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele 30’arlı iki gruba ayrıldı. Entübasyonlar; Grup M’de Macintosh bleydli laringoskop ile, Grup V’de Video-laringoskop ile ve hep aynı kişi tarafından baş nötral pozisyondayken yapıldı.

Cormack-Lehanne (C-L) skoru, entübasyon başarısı, süresi (bleytinin ağız içine gönderilmeye başlamasından end-tidal CO2 görülmesine kadar geçen süre), boyun ekstansiyon ihtiyacı, komplikasyonlar ve antihipertansif ihtiyacı kaydedildi. Kalp atım hızı, sistolik, diyastolik ve ortalama arter basıncı, oksijen satürasyonu, indüksiyondan önce, indüksiyondan sonra, entübasyondan hemen sonra, entübasyondan sonraki 1., 2., 3., 4. ve 5. dakikalarda kaydedildi. End-tidal CO2 ise entübasyondan hemen sonra, entübasyondan sonraki 1., 2., 3., 4. ve 5. dakikalarda kaydedildi.

Her iki grupta glottik görüntü kalitesi karşılaştırıldığında Video Grubu’nda 1 hastada, Macintosh Grubu’nda 10 hastada C-L III saptandı (p<0.05). Entübasyon süreleri Macintosh Grubu’nda 23 sn, Video Grubu’nda 42 sn idi (p<0.05) ve bütün entübasyonlar her iki grupta başarıyla gerçekleştirildi. Entübasyon deneme sayısı açısından iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Entübasyon esnasındaki boyun ekstansiyon ihtiyacı karşılaştırıldığında ise Macintosh Grubu’nda 27 hastada, Video Grubu’nda  1 hastada boyun ekstansiyonuna ihtiyaç duyuldu (p<0.05). Komplikasyon, hemodinamik parametreler ve antihipertansif ihtiyacı açısından anlamlı fark yoktu (p>0.05).

Zor entübasyon düşünülen olgularda, Video-laringoskopun, boyun ekstansiyon yasağı olan hastalarda entübasyon başarısını arttırması, orafaringeal ve glottik görüntü kalitesini yükseltmesi nedeniyle Macintosh bleydli laringoskopa üstünlük sağladığı kanısına varıldı.