ERİŞKİNLERDE LARİNGEAL MASKE (LMA UNİQUE) YERLEŞTİRİLMESİNDE ÜÇ FARKLI TEKNİĞİN KARŞILAŞTIRILMASI
M.EGLEN
1, B.KUVAKİ
1, S.KÜÇÜKGÜÇLÜ
1, F.GÜNENÇ
1, E.PEKEL
1
DEÜTF ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
Laringeal maske (LM), Brain’in tanımladığı standart teknikle yerleştirilir. Yerleştirilme başarısını artırmak, yerleştirme süresini kısaltmak, yerleştirme esnasındaki komplikasyonları azaltmak amacıyla çok sayıda alternatif teknik tanımlanmıştır. Bu çalışmada LM yerleştirilmesinde standart teknik ile üçlü havayolu manevrası ve rotasyonel teknik; ilk denemede havayolu yerleştirme başarısı, yerleştirme süresi ve kolaylığı, hipofarinkste yerleşme şekli açısından karşılaştırılmıştır. Ayrıca bu üç tekniğin uygulanması sırasında kalp atım hızı ile kan basıncı üzerine etkileri ve tüm süreç ile ilgili morbiditeleri de araştırılmıştır.
ASA I-II sınıfı, 18-65 yaş arası 180 hasta çalışmaya alındı. Her hasta için standart anestezi protokolü uygulandı. Rastgele sayılar tablosuna göre önceden belirlenen yöntem kullanılarak; kafı tamamen söndürülmüş olan LM, standart teknikle (Grup S), rotasyonel teknikle (Grup R) ve üçlü havayolu manevrası kullanılarak (Grup T) yerleştirildi.
İlk denemede LM yerleştirme başarısı açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Toplam başarı oranı (ilk ve ikinci deneme ile yerleştirme başarısı) standart teknikle %93, rotasyonel teknikle %90 ve üçlü havayolu manevrası kullanılan teknikle %95 olarak saptandı (p>0,05). LM yerleştirme süresi, Grup T’de, Grup S’ den (p= 0,0001) ve Grup R’den (p= 0,001) istatistiksel olarak anlamlı ölçüde kısa bulundu. Ancak Grup S ile Grup R arasında yerleştirme süreleri açısından anlamlı farklılığa rastlanmadı (p>0,05). FOB ile glottis görünümü gruplar arasında benzer bulundu (p>0,05). Ölçüm yapılan zamanlarda gruplar arasında, OAB ortalama değerleri ve KAH ortalama değerleri açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Laringofaringeal komplikasyonlar açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05).
Üçlü havayolu manevrası ile diğer tekniklere göre LM’nin daha kısa sürede yerleştirildiği bulunmuştur. Yerleştirme başarısı, oluşturdukları hemodinamik yanıt ve komplikasyonlar açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Alternatif tekniklerin öğrenilmesiyle bir teknikle başarısızlık durumunda alternatif tekniğe geçilerek LM yerleştirilmesinin hastayı havayolu travmasına maruziyet, gereksiz yere entübe edilme, laringospazm, hipoksi veya abartılı hemodinamik yanıt gibi riskler azaltılabilir.
|