İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-54

ERCP İÇİN SEDASYON UYGULAMALARINDA FENTANYL-MİDAZOLAM-PROPOFOL VE FENTANYL–KETAMİN-PROPOFOL KOMBİNASYONLARININ ETKİNLİK VE GÜVENİLİRLİK AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

H.KARA 1, M.AKSUN 1, G.ARAN 1, U.ÖZGÜRBÜZ 1, A.ŞENCAN 1, L.KOROĞLU 1, N.KARAHAN 1


İZMİR ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ II. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

ERCP, öğürme refleksinin uyarıldığı, ağrı, korku, anksiyete ve vazovagal reaksiyonlara yol açabilen, genellikle derin sedasyon altında uygulanan bir işlemdir. Çalışmamızda ERCP planlanan hastalarda fentanyl-midazolam-propofol ve fentanyl-ketamin-propofol kombinasyonları etkinlik ve güvenilirlik açısından karşılaştırıldı.

 

Çalışmaya 20–80 yaş, ASA I-II-III 48 bayan,  55 erkek toplam 103 olgu dahil edildi, randomize olarak 2 gruba dağıtıldı. Tüm olgulara işlemden 5 dakika önce 1µg.kg ֿ¹  ıv fentanyl yapıldı. Grup M: Fentanyl’e ek olarak midazolam 0,04 mg.kgֿ¹ i.v ve propofol 1 mg.kgֿ¹ i.v yükleme sonrasında 4 mg.kg ֿ¹.saat ֿ¹ idame infüzyonu uygulandı. Grup K: Fentanyl’e ek olarak ketamin 0,5 mg.kgֿ¹ i.v ve propofol 1mg.kgֿ¹ i.v yükleme dozu sonrasında 4 mg.kg ֿ¹  saat idame infüzyonu uygulandı. Hastalar RASS:-4, RASS:-5 arasında tutuldular ve gereğinde 0,3 mgkgֿ¹ i.v bolus ek propofol uygulandı.

Gruplar arası SAB, DAB, OAB, KAH, SpO2 değerlerinde peroperatif dönemde istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Gruplar kendi içlerinde değerlendirildiğinde işlem öncesi döneme göre kardiyovasküler ve solunum sistemi açısından grup K’nın daha stabil bir seyir gösterdiği görüldü. Solunum sayısı karşılaştırıldığında işlem sırasında 2,4,6,8 ve 10. dakikalarda Grup K’da Grup M’ye göre istatistiksel anlamlı artış saptandı (sırasıyla p=0,004,p=0,003, p=0,001, p=0,000, p=0,002). Gruplar arasında duodenoskopi, derlenme, taburculuk süreleri istatistiksel olarak farksızdı. Gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmasa da, grup K’da %92,3 olguda, grup M’de %90,7 olguda endoskopist memnuniyeti çok iyi olarak tespit edildi. Grup M’de 7, grup K’da 3 hastada hipoventilasyon gözlendi. Kullanılan toplam propofol miktarları istatistiksel olarak farksızdı, ek bolus dozlar grup M’de 3 hasta, grup K’da 1 hasta olarak saptandı.

Gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark görülmese de, gruplar kendi içlerinde değerlendirildiğinde işlem öncesi döneme göre kardiyovasküler ve solunum sistemi açısından grup K’nın daha stabil bir seyir izlemesi ve endoskopist memnuniyet yüzdesinin daha yüksek olması göz önüne alındığında, ERCP işlemlerindeki sedasyon uygulamalarında fentanyl-ketamin-propofol kombinasyonunun, fentanyl-midazolam-propofol kombinasyonuna etkinlik ve güvenilirlik açısından tercih edilebileceğini düşünmekteyiz.