İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-29

İNVİTRO FERTİLİZASYONDA İNTRAVENÖZ GENEL ANESTEZİNİN TRANSVAGİNAL PONKSİYONLA ALINAN OOSİTLER ÜZERİNE ETKİLERİNİN PARASERVİKAL LOKAL ANESTEZİK BLOKLA KARŞILAŞTIRILMASI

S.BÜMEN 1, İ.GÜNÜŞEN 1, V.FIRAT 1, S.KARAMAN 1, A.AKDOĞAN 2, EN.GÖKER 2


EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TÜP BEBEK MERKEZİ 2

Yardımcı üreme tekniklerinden olan invitro fertilizasyonda, ultrason eşliğinde transvaginal yolla oosit toplama aşaması kısa fakat oldukça ağrılı bir işlemdir. Çoğu merkezde rutin uygulamalarda paraservikal lokal anestezik blok uygulanmakta, genel anestezi gerektiren vakalar da olmaktadır. Ancak genel anestezik ilaçların oosit sayısı, fertilizasyon, embriyo gelişimi ve canlı doğum oranları üzerine etkileri olabileceği ileri sürülmektedir. Çalışmamızın amacı, propofol ve remifentanil ile uygulanan intravenöz genel anestezinin hastanemiz tüp bebek merkezinde rutin olarak uygulanan paraservikal lokal anestezik blokla oosit toplanması, embriyo kalitesi, fertilizasyon ve gebelik oranları ile canlı doğum üzerine olan etkileri yönünden karşılaştırılmasıdır.  

Randomize prospektif yapılan bu çalışmaya, premedikasyon uygulanmayan 70 hasta dahil edildi. Hastalar genel anestezi (10 μg kg-1 atropin, 1 μg kg-1 remifentanil ve 2.5 mg kg-1 propofol) ve paraservikal blok (100 mg %2 prilokain ve 0.75 mg kg-1 intramüsküler meperidin) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Gruplar arasında, işlem sırasında elde edilen oosit sayısı, transfer edilen embriyo sayısı, fertilizasyon ve gebelik oranları ile canlı doğum oranları istatistiksel olarak karşılaştırıldı. 

Fertilizasyon oranları açısından iki grup arasında istatistiksel bir fark saptanmadı (genel anestezi grubunda 73.7±20.1, paraservikal blok grubunda 73.4±25.3, p=0.96). İşlem sonrası elde edilen oosit sayısı (11.6±8.4 ve 8.1±7, p=0.06) ve gebelik oranları (%56.3 ve %44.7, p=0.47) genel anestezi grubunda daha iyi olmasına karşın sadece transfer edilen embriyo sayısı (2.7±0.6 ve 2.4±0.8) istatistiksel olarak farklıydı (p=0.045). Canlı doğum oranları paraservikal blok grubunda % 31.6, genel anestezi grubunda ise % 43.8 bulundu (p=0.32).

Sonuç olarak bulgularımız IVF tedavisinde oosit aspirasyonu sırasında propofol ve remifentanil ile uygulanan intravenöz genel anestezi uygulanmasının oositler ve gebelik oranları üzerine olumsuz bir etki göstermediği yönündedir. Elde edilen verilere dayanarak propofol ve remifentanil ile uygulanan intravenöz genel anestezinin IVF’de oositler ve gebelik oranları üzerinde olumsuz bir etki göstermediği; genel anestezi gereken IVF olgularında iyi bir alternatif olabileceği kanısına varılmıştır.