İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-9

TOTAL ABDOMİNAL HİSTEREKTOMİLERDE DEKSKETOPROFEN VE LORNOKSİKAM UYGULAMASININ POSTOPERATİF ANALJEZİK GEREKSİNİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

RR.KARTUM 1, S.TURHANOĞLU 1, K.İNANOĞLU 1, M.KARCIOĞLU 1, I.DAVARCI 1, K.TUZCU 1, ÇÖ.AKKURT 1


MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD 1

Total abdominal histerektomi planlanan hastalarda uygulanan deksketoprofen veya lornoksikamın postoperatif analjezik gereksinimi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı.

Çalışmaya total abdominal histerektomi planlanan ASA I-II grubunda 97 olgu alındı. Olgular randomizasyon tablosuna göre üç gruba ayrıldı. Koagülasyon  bozukluğu, GİS hastalığı, böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar, emziren anneler çalışmaya alınmadı. Genel anestezi altında operasyona alınan hastalara 2 mg/kg propofol, 0,6 mg/kg rokuronyum, 1mcg/ kg fentanil ile anestezi indüksiyonu yapıldı. Anestezi idamesi sevofluran % 1,5-2,5 ve nitröz oksit-oksijen % 50-50 olacak şekilde uygulandı. Ameliyatın bitimine 1 saat kala tüm hastalara 1000 mg parasetamol intravenöz olarak 15 dakikada infüzyon ile uygulandı.Cilt sütürlerine geçildiğinde 1.gruba (n=32) 50 mg deksketoprofen (2 ml), 2.gruba (n=31) 8 mg lornoksikam (2 ml), 3.gruba (n=34) kontrol grubu olarak izotonik NaCl (2 ml) intravenöz olarak yavaş infüzyonla verildi. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası  sistolik ve diastolik kan basınçları (SKB,DKB),kalp atım hızları (KAH),vizüel ağrı skorları (VAS),sözel ağrı skorları (SAS),sedasyon skalasına göre sedasyon dereceleri 0-1-2-4-8-12-24-48. saatlerde kaydedildi. Post anestezik bakım ünitesine alınan hastalara VAS 4 ve/veya SAS 2 ve üzeri ise 1 mg / kg tramadol uygulandı. Hastaların postoperatif analjezik gereksinimini karşılamak amacıyla hasta kontrollü analjezi(HKA) cihazı bağlanarak toplam tramadol kullanımı kaydedildi. Bulantı, kusma, baş dönmesi, konstipasyon, mide ağrısı gibi yan etkiler kaydedildi.

Gruplar arasında demografik ve Sistolik ve diastolik kan basınçları, kalp atım hızları, vizüel ağrı skorlar,sözel ağrı skorları, sedasyon değerleri yönünden istatistiksel farklılık saptanmadı (p>0.05). Tramadol tüketimi Grup 1’de(deksketoprofen) 510,9±238,4 mg, Grup 2’de (lornoksikam) 434,3±219,8 mg ve Grup 3’te (kontrol) 513,3±159,5 mg bulundu. Gruplar arasında tramadol tüketimi yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0.05)

Total abdominal histerektomi yapılan hastalara postoperatif analjezik gereksiniminin azaltılması amacıyla deksketoprofen veya lornoksikam uygulamasında, kontrol grubuna göre anlamlı bir farklılık elde edilememesine rağmen, lornoksikam grubunda daha düşük doz tramadol ihtiyacı olduğu görülmektedir.