İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-44

AKUT PANKREATIT OLUŞTURULAN RATLARDA TORAKAL EPIDURAL ANESTEZININ AKCIĞER HASARINA ETKILERI

N.BEDİRLİ 1, B.KÖSEM 1, Ö.KURTİPEK 1, M.KAVUTÇİ 2, A.CAVUNTBAYRAKTAR 2, M.YAMAN 3, N.AKYÜREK 4


GAZİ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANMASYON AD 1
GAZİ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, BİOKİMYA AD 2
GAZİ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, İMMUNOLOJİ AD 3
GAZİ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, PATOLOJİ AD 4

Akut pankreatit (AP)’in tetiklediği sistemik inflamatuar reaksiyon akciğer hasarına neden olmaktadır. Torakal epidural anestezi (TEA) AP’li olgularda ağrı tedavisi için tercih edilen bir seçenektir. Ayrıca TEA’nin gastrointestinal ve akciğer dolaşımını düzenlediği bildirilmiştir. Bu çalışma, AP oluşturulan ratlarda TEA indüksiyonu için verilen bupivakain’in pankreatitin tetiklediği akciğer hasarına olan etkilerini araştırmak amacı ile yapıldı.

Çalışmaya 24 adet 250-300 mg Spraque-Dawley rat dahil edildi. Ratlar 3 gruba ayrıldı: Kontrol grubu (pankreatit, n=8), bupivakain grubu (pankreatit + 20 µL/sa bupivakain, n=8) ve salin grubu (pankreatit+ 20 µL/sa salin, n=8).  Ratlar % 50 oksijen içinde % 1.5 izofluran ile uyutulduktan sonra mikrocerrahi teknik kullanılarak lumbal 4 vertebra hizsasından epidural aralığa kateter gönderildi ve ucu T7 veT9 hizasına kadar ilerletildi. Pankreatit indüksiyonu intraperitoneal serulein ile yapıldı. 12 saat sonra süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), TNF-α, interlökin 1β,interlökin-6, MPO ölçümleri, ıslak kuru ağırlık oranı, histopatolojik ve immunohistokimyasal çalışmalar için kan ve doku örnekleri alındı.

 Amilaz grup bupivakain’de anlamlı düşük bulundu.  GSH-Px ve CAT bupivakain grubunda (15.1 ± 4.7 / 2091 ± 188.10)  kontrol grubuna (7.0 ± 1.3 / 976 ± 131.74) kıyasla anlamlı yüksek; SOD bupivakain grubunda (38.6 ± 3.27), kontrol (12.1 ± 1.71) ve salin (23.6 ± 3.12) gruplarına kıyasla anlamlı yüksek bulundu. MPO bupivakain grubunda salin kontrol grubuna kıyasla anlamlı düşük; TNF-α, interlökin 1β, interlökin-6 bupivacain grubunda, kontrol ve salin gruplarına kıyasla anlamlı düşük bulundu. Islak kuru ağırlık oranı kontrol grubunda her iki gruba kıyasla yüksek bulundu. Histopatolojik skorun bupivakain grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı düşük olduğu görüldü. 

Bu çalışma, TEA uygulaması ile akut pankreatitin akciğerlerde oluşturduğu hasarı  azaldığını göstermiştir. Bu sonuç, TEA'nin hem perioperatif dönemde hemde yoğun bakımda akciğer hasarına karşı koruyucu etkisi olabileceğini göstermiştir.