AMELİYAT KAYGISINI AZALTMAK İÇİN PREOPERATİF BİLGİLENDİRMEYİ HANGİ EKİP YAPSIN?
T.ALTUN
1, TE.BİLGİN
2, M.YALAMAOĞLU
2, B.TAŞDELEN
3, E.ERDEM
4, B.SAYLAM
4
KAYSERİ KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON 1 MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON 2 MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİYOİSTATİSTİK 3 MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÜROLOJİ 4
Preoperatif değerlendirme, hastanın fizik ve psikolojik durumunun belirlenmesi, farmakolojik ve terapotik anamnezinin alınması, laboratuar incelemeleri ve anestezi riskinin belirlemesini içerir. Bunu hastanın bilgilendirilmesi ile farmakolojik ve nonfarmakolojik yöntemlerle preoperatif hazırlık takip eder. Preoperatif dönemde, hazırlığın pek çok amacı vardır fakat en önemlisi anksiyetenin giderilmesidir. Yapılan çalışmalarda, preoperatif dönemde detaylı bilgilendirilen hastalarda; preoperatif ve postoperatif anksiyete düzeylerinin ve postoperatif ağrı skorlarının daha düşük olduğu, iyileşmenin daha hızlı olduğu gösterilmiştir
Bu çalışmada; detaylı bilgilendirmenin anestezist tarafından, cerrah tarafından veya hem anestezist hem de cerrah tarafından yapılmasının preoperatif anksiyete düzeyine, hasta memnuniyetine ve postoperatif ağrı düzeylerine etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Çalışma kapsamına elektif ürolojik cerrahi nedeniyle polikliniğimize başvuran, 18-80 yaş arası, ASA I-IV 150 hasta dahil edildi. Hasta bilgilendirilmesi ve preoperatif anket formlarının doldurulması; cerrah tarafından (Grup I), anestezist tarafından (Grup II) ve hem cerrah hem de anestezist tarafından (Grup III) yapıldı. Preoperatif anket formu; demografik veriler ve özgeçmiş, anestezi endişe sorgulaması, STAI durumsal anksiyete testi ve VAS içermekteydi. Postoperatif anket formu; VAS ve hasta memnuniyet skalası içermekteydi.
Anestezi ile ilgili endişeler, bilgilendirme yapan gruplarda sırasıyla anestezi sonrası uyanamamak, postoperatif ağrı ve yoğun bakımda kalmanın ilk üç sırayı aldığı tespit edildi. STAI anksiyete durum indeksi ile bilgilendirme yapan gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamadı. VAS değerleri açısından preoperatif dönem hariç, postoperatif dönemdeki tüm ölçüm zamanlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edildi (p=0.001). Hasta memnuniyet düzeyi; bilgilendirmenin sadece anestezist (Grup II) ya da hem anestezist hem de cerrah tarafından yapıldığı (Grup III) gruplarda, sadece cerrah tarafından yapılan gruba (Grup I) göre daha yüksek olduğu istatistiksel olarak anlamlı bir saptanmıştır. (p=0,049).
Özellikle anestezistler tarafından yapılan bilgilendirilmenin; hastanın postoperatif ağrısını önemli ölçüde azalttığı, memnuniyetini arttırdığı göz önüne alınmalı ve “preoperatif dönemdeki hasta bilgilendirilmesinin gerekliliği ve yasal zorunluluğu” konusunda anesteziyoloji araştırma görevlilerinin eğitimi sağlanmalıdır.
|