İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-46

ADENOTONSİLLEKTOMİ UYGULANAN ÇOCUKLARDA İNTRANAZAL DEKSMEDETOMİDİN İLE İNTRANAZAL MİDAZOLAM’IN PREMEDİKASYONDA ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

A.AKIN 1, A.BAYRAM 1, A.ESMAOĞLU 1, Z.TOSUN 1, R.AKSU 1, R.ALTUNTAŞ 1, A.BOYACI 1


ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1

Pediyatrik hastalarda, adenotonsillektomi sıklıkla uygulanan bir cerrahi girişimdir. Perioperatif periyod çocuklar ve ebeveynleri için stresli bir dönemdir. Premedikasyonun amacı çocuklarda anksiyeteyi gidermek, sedasyon sağlamak ve anestezi indüksiyonunu kolaylaştırmaktır. Bu amaçla kısa etkili benzodiyazepin olan midazolam farklı yollardan uygulanmıştır (1). Deksmedetomidin ise yeni alfa-2 agonist olan bir ajandır ve sedatif, anksiyolitik ve analjezik etkisi gösterilmiştir (2). Bu özellikleri ile premedikasyonda uygun bir ajan gibi görülmektedir. Çalışmanın amacı intranazal midazolam ve intranazal deksmedetomidinin adenotonsillektomi uygulanan çocuklarda premedikasyon etkinliğini karşılaştırmaktır.

Adenotonsillektomi planlanan ASA-I, 2-9 yaş arasında, 90 hasta çalışmaya alındı. Çalışma etik kurul izniyle prospektif, randomize ve çift kör olarak planlandı. Grup M’deki (n=45) olgulara 0,2mg/kg intranazal midazolam , Grup D’deki (n=45) olgulara ise 1 mcg/kg intranazal deksmedetomidin uygulandı. Tüm hastalara azot protoksit, oksijen, ve sevofluran ile maske indüksiyonu uygulanarak genel anestezi verildi. Perioperatif sedasyon düzeyleri, anksiyete skorları, aileden ayrılma, maske toleransı, ekstübasyon kaliteleri, postoperatif analjezik ihtiyaçları ve ajitasyon skorları kaydedildi. Hemodinamik parametreler ve olası yan etkiler not alındı.

Her iki grupta demografik veriler ve operasyon süreleri açısından fark yoktu. Aileden ayrılma dönemindeki sedasyon ve anksiyete skorları her iki grupta da benzerdi. Grup M’de maske toleransı, Grup D’ye göre anlamlı olarak daha iyiydi (p<0.05). Ekstübasyon kalitesi ve postoperatif ajitasyon skorları her iki grupta benzerdi. Postoperatif analjezik ihtiyacı olan çocuk sayısı Grup M’de % 33,3 iken Grup D’de % 13,3’dü (p<0.05).

Pediyatrik adenotosillektomi uygulanan çocuklarda, premedikasyonda intranazal deksmedetomidin uygun ve güvenli kullanımı ile intranazal midazolama alternatif bir ajan olabileceği sonucuna vardık.

 

Kaynaklar:

1.      Almenrader N, Passariello M, Coccetti B, Haiberger R, Pietropaoli P. Premedication in children: a comparison of oral midazolam and oral clonidine. Pediatr Anesth 2007; 17: 1143-9

2.      Carollo DS, Nossaman BD, Ramadhyani U. Dexmedetomidine: a review of clinical applications. Curr Opin Anaesthesiol 2008 ; 21: 457-61