İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-39

RADİKAL RETROPUBİK PROSTATEKTOMİLERDE, PARENTERAL DİKLOFENAK İLE KESİ YERİNE BUPİVAKAİN İNFİLTRASYONU KOMBİNASYONUNUN HKA-TRAMADOL TÜKETİMİ ÜZERİNE ETKİSİ

TE.BİLGİN 1, Ş.ATICI 1, M.KORKUSUZ 1, B.TAŞDELEN 2, S.ÇAYAN 3, M.BOZLU 3


MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON 1
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİYOİSTATİSTİK 2
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÜROLOJİ 3

Radikal retropubik prostatektomi (RRP); orta-yüksek şiddette postoperatif ağrı oluşturan, major ürolojik cerrahidir. RRP’de postoperatif ağrı tedavisi için HKA-Tramadol uygulaması sık olarak kullanılmaktadır. Ancak tek başına kullanımı; yüksek dozlara çıkılmasını gerektirmekte ve bu da opioid yan etkilerin görülme sıklığını arttırmakta, hasta memnuniyetini azaltmaktadır. Bizim bu çalışmadaki hipotezimiz; infiltratif bupivakain ve IM diklofenak kombinasyonunun, RRP’de postoperatif HKA-Tramadol tüketimini azaltabileceğidir.

ASA I-III 96 hasta çalışmaya alındı. Genel anestezi protokolü standardize edildi. Cerrahi işlemin sonunda fasiya kapatıldıktan sonra Diklofenak ve Bupivacaine grubuna (Grup DB) cilt altına 20 ml %0.5 bupivacain infiltrasyonu, 3 ml (75 mg) diklofenak IM, kontrol grubuna ise (Grup K) ise cilt altına 20 ml saline, IM 3ml saline ve her iki gruba da 1 mg/kg tramadol IV yükleme dozu olarak yapıldı. HKA-Tramadol; 1 mg/kg yükleme dozu, 0.2 mg/kg bolus doz ve 5 ml/ml olacak şekilde hazırlandı. Kilitli kalma süresi 10 dakikaydı. Background infüzyon ya da maximal doz ayarlanmadı. Ekstübasyonu takiben operasyon odasında HKA cihazları takılan hastaların ağrı ve tramadol gereksiniminin değerlendirilmesi derlenme odasında başlatıldı ve 1. dakika olarak belirlendi. Ağrı, sedasyon ve hemodinamik değişkenler derlenmeden sonraki 1. dakikada ve HKA uygulamasının başlamasından sonraki 1, 2, 6, 12 ve 24. saatte kaydedildi. VRS, total kümülatif tramadol tüketim miktarı, fentanil ve metoklopramid gereksinimi duyan hastalar ve dozu, yan etkiler kaydedildi.

Toplam tramadol tüketimi Grup K (268,77±52.22 mg)’da Grup DB (184.30±38.66 mg)’ye göre daha yüksekti (<0.001). Ek analjezik ve ek antiemetik gerektiren hasta sayı (13, 36 ve 11, 33) ve yüzdesi (%27,1, %75 ve %22,9, %68,8) Grup K’da daha yüksekti (<0.001). En sık görülen yan etkiler bulantı ve sedasyondu ve Grup K’ da daha fazlaydı (%45,8, %31,3, <0.001).

Ayrı ayrı kullanıldıklarında küçük-orta cerrahilerde etkin analjezi sağlayan IM diklofenak ve infiltratif bupivakain, multimodal olarak kombine edildiğinde major cerrahilerde postoperatif efektif analjezi sağlamakta, opioid kullanımını ve buna bağlı yan etkileri azaltmaktadır.