ORTAKULAK CERRAHISI SONRASI BULANTI VE KUSMANIN ÖNLENMESINDE TROPISETRON, ONDANSETRON VE PALONOSETRONUN KARŞILAŞTIRILMASI
A.AYDIN
1, C.BİÇER
1, R.AKSU
1, A.ÜLGEY
1, A.BOYACI
1
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
Palonosetron son yıllarda kullanıma girmiş ve postoperatif bulantı kusma (POBK) amacıyla kullanımı henüz yaygınlaşmamış yeni bir 5-HT3 reseptör antagonistidir. Literatürde orta kulak cerrahisi sonrası sıklıkla gözlenen POBK’nın önlenmesinde kullanımına dair bir çalışma yoktur. Bu çalışmanın amacı, ortakulak cerrahisi olarak adlandırılan ve POBK için risk grubunda bulunan cerrahi prosedürlerde, POBK’nın önlenmesi için kullanılan 5-HT3 reseptör antagonistleri ondansetron, tropisetron ve palonosetronun karşılaştırılmasıdır.
Etik kurul onayı alındıktan sonra ortakulak cerrahisi (mastoidektomi ve timpanoplasti) yapılacak 18-65 yaş aralığında, ASA I-II grubu, 165 hasta çalışmaya alındı. Antiemetik ilaç kullananlar, taşıt tutması öyküsü, mental retardasyonu, kusma hikayesi ve 5HT3 reseptör antagonistlerine alerji hikayesi olanlar, gebeler, morbid obezler, bilinen kardiyak, nörolojik ve psikiyatrik problemi olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Anestezi indüksiyonunda 5 mg/kg tiyopental ve 2 mcg/kg fentanil kullanıldı. Nöromuskuler blokaj 0.6 mg/kg roküronyum verilerek sağlandı ve yeterli kas gevşemesi sağlandıktan sonra endotrakeal entübasyon yapıldı. Anestezi idamesi % 50:50 azotprotoksit:O2 karışımı içerisinde % 4-6 desfluran kullanılarak sağlandı.
Cilt kapatılmaya başlanınca Grup I’e (n=55) 8 mg i.v. ondansetron; Grup II’ye (n=55) 5 mg i.v. tropisetron ve Grup III’e (n=55) 75 mcg i.v. palonosetron verildi. Postoperatif dönemde hastalar 48 saat süreyle gözlendi ve POBK skorları, VAS skorları, antiemetik ilaç gereksinimleri, analjezik ilaç gereksinimleri ve görülen yan etkiler kaydedildi.
Her üç grubun yaş, cinsiyet, ağırlık ve ASA sınıflaması istatistiksel olarak benzer bulundu (p>0.05). POBK skorları (şiddeti) açısından 48 saatlik takipte gruplar arasında fark görülmezken (p>0.05), 48 saat boyunca palonosetron grubunda % 36.4 vakada; ondansetron grubunda % 63.6 vakada; tropisetron grubunda ise % 60 vakada POBK meydana geldiği görüldü ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.008). 0-1.saatte Tropisetron grubunun antiemetik ilaç ihtiyacı, Palonosetron verilen gruba göre anlamlı olarak fazlayken (p=0.019) Ondansetron grubu ile diğer iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Ondansetron ve Tropisetron gruplarının 0-1. saat’deki analjezik ihtiyacı, Palonosetron grubundan fazlaydı (p>0.05). Tropisetron grubunun 48 saatlik VAS skoru ortalaması Palonosetron grubunun VAS skoru ortalamasından anlamlı fazlaydı (p=0.012).
Ortakulak cerrahisi sonrası POBK’nın önlenmesinde kullanılan 5HT3 reseptör antagonistlerinden palonosetron, ondansetron ve tropisetron, bulantı kusma şiddeti üzerine benzer etki gösterirlerken, palonosetron bulantı kusma insidansını tropisetron ve ondansetrona göre anlamlı olarak azaltmıştır.
|