İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-6

MAGNEZYUM PASTİLİN ENTÜBASYONA BAĞLI POSTOPERATİF BOĞAZ AĞRISINA ETKİSİ

H.BORAZAN 1, A.KEÇECİOĞLU 1, S.ÖKESLİ 1, Ş.OTELCİOĞLU 1


SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1

Postoperatif boğaz ağrısı (POBA), endotrakeal entübasyon sonucu sık görülen, rahatsız edici bir semptomdur. Boğaz ağrısının sıklığı ve derecesi farklılık göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, preoperatif verilen oral magnezyum pastilin POBA’na etkisinin araştırılmasıdır.

Etik kurul onayı ve hastaların yazılı onamını takiben GAA’da alt ekstremite cerrahisi geçirecek ASA I-II, magnezyum (Mg) düzeyi normal olan 70 hasta çalışmaya alındı. Sigara içenler, ÜSYE, kc ve böbrek yetmezliği olanlar, preoperatif Mg düzeyi normal olmayanlar, Mallampati>2 olanlar, 2 den fazla entübasyon girişiminde bulunulanlar  çalışma dışı bırakıldı. Rastgele 2 gruba ayrılan hastalardan bir gruba Mg pastil (Grup M), diğer gruba plasebo pastil (Grup K) operasyondan 30 dk önce verildi. Anestezi indüksiyonu fentanil, propofol ve atraküryum ile yapıldı. İndüksiyondan sonra erkek hastalar 8.5, kadın hastalar 7.5 numaralı ETT ile aynı anestezist tarafından entübe edildi. İdamede sevofluran-nitröz oksit-O2 verildi. ETT kafı 20-22 cmH2O arasında tutuldu. Tüm hastalar orta hattan aspire edilerek ekstübe edildi. Ekstübasyon sonrası, 10.dk, 2,4 ve 24. saatlerde POBA 4 puanlı skala ile değerlendirilerek derecelendirildi. Postoperatif 6.saatte tüm hastalardan Mg düzeyi bakıldı.

Gruplar arasında demografik veriler, cerrahi ve anestezi süreleri açısından fark bulunmadı (p>0.05). Değerlendirilen tüm zamanlarda, POBA Grup K’da anlamlı yüksek bulundu (sırasıyla p=0.007; p=0.002; p=0.001; p=0.002; p=0.001). POBA skalasına göre Grup M’de POBA olmayanların sayısı daha fazlayken (p<0.001), Grup K’da orta ve şiddetli düzeyde POBA olanların sayısı anlamlı yüksek bulundu (p<0.05). Postoperatif Mg düzeyleri açısından fark bulunmadı (p>0.05). Yan etkiler değerlendirildiğinde, hiçbir hastada GIS şikayetleri olmazken, Grup M’de 5, Grup K’da 4 hastada bulantı-kusma görüldü (p>0.05).

Magnezyumun, hem NMDA reseptör antagonisti olması hem de antiinflammatuar özellik göstermesi nedeniyle, cerrahiden 30 dk önce oral yoldan verildiğinde entübasyona bağlı POBA’nı önlemede etkili olduğu sonucuna varıldı.