İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-85

GENEL ANESTEZİ SONRASI ANİ SENSORİNÖRAL İŞİTME KAYBI (OLGU SUNUMU)

V.HANCI 1, E.BOSTANKOLU 1, I.OZKOCAK 1, B.UGUR 2, M.AKÇA 3, A.EGE 3


ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KULAK BURUN BOĞAZ AD 2
ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ AD 3

Giriş:

Genel anestezi sonrası ani sensorinöral işitme kaybı ile çok nadir olarak karşılaşılmaktadır. Olgu sunumumuzda ortopedik cerrahi girişim nedeniyle genel anestezi uygulanması ardından ani sensörinöral tipte işitme kaybı gelişen ve uygulanan sağaltıma olumlu yanıt veren bir olgumuzu paylaşmayı amaçladık.

Olgu:

55 yaşında 78 kg erkek hasta, açık tibia kırığı ve osteomiyelit tanıları ile opere edilmesinin planlandığı ortopedi kliniği tarafından kliniğimize refere edildi. Hastanın anestezi öncesi değerlendirilmesinde lomber disk hernisi nedeniyle opere olduğu, sol kulağında uzun süredir sensörinöral tipte işitme kaybı olduğu, fizik bakısında otolojik ve diğer sistem muayenelerinin doğal olduğu, laboratuvar değerlendirmesinde travmaya bağlı olabilecek hafif karaciğer enzim yüksekliği dışında bulgusu olmadığı belirlendi. Hasta bu bulgular eşliğinde ASA II risk grubunda olarak değerlendirildi.

Operasyon sırasında rutin monitörizasyonu takiben lidokain, fentanil ve propofol ile anestezi indüksiyonu uygulandı. Kas gevşemesi amacıyla rokuronyum verilmesi ardından hastamız sorunsuz olarak entübe edildi. Anestezi idamesi taşıyıcı gaz olarak N2O, O2 ve sevofluran ile uygulandı. Toplam 7.5 saat süren anestezi sırasında bir sorun ile karşılaşılmayan hastaya postoperatif ağrısı için tramadol uyguladı ve hasta sorunsuz olarak servisine gönderildi.

Postoperatif birinci günde sağ kulağında uğultu, çınlama ve ardından ani gelişen işitme kaybı olan hastamızın KBB bölümü tarafından değerlendirmesinde kulak zarları ve dış kulak yolu bilateral doğaldı, odiometride sağ kulak orta derece sensorinöral işitme kaybı ile sol kulakta ileri derecede sensorinöral işitme kaybı olduğu belirlendi. Hastanın tedavisi IV 1 mg/kg prednizolon, ranitidin, reomakrodeks ve oral 800 mg pentoksifilin olarak düzenlendi. Tedavinin 2. günü tekrarlanan odiometride sağ kulakta hafif derece sensorinöral işitme kaybı olduğu belirlenen hastaya 2 gün arayla 2 defa intratimpanik steroid uygulandı. Tedavi başlangıcından 4 gün sonra yapılan odiometride sağ kulakta işitmenin normale döndüğü belirlendi.

Tartışma:

Literatürde genel anestezi sonrası ani işitme kaybına sadece 52 olguda rastlanmıştır. Etyolojik neden olarak koklear membran kırılması, perilenf fistülü, mikroemboliler, hipoperfüzyon, vazospazm, ilaçlar ve hiperkoagülopati suçlanmaktadır. Rapor edilen olguların %90’ında nitröz oksit kullanılması dikkat çekicidir. Genel anestezi sırasında uygulanan pozitif basınçlı ventilasyona veya genel anestezi sırasında valsalva menavrasına bağlı olarak orta ve iç kulak basıncının yükselmesi gibi çeşitli nedenler de etyolojide suçlanmaktadır. Bununla birlikte patogenez henüz net olarak anlaşılamamıştır. Genel anestezi sonrası ani işitme kayıplarında sistemik ve intratimpanik steroid uygulaması olumlu sonuçlar verebilmektedir. 

Kaynaklar

1. Punj J, Pandey R, Darlong V. Sensorineural hearing loss after general anaesthesia: 52 cases reported until now! Anaesthesia. 2009;64:226

2. Murad NJ, Patel C, Turner CR. Unilateral sensorineural hearing loss after general anaesthesia. Anaesthesia. 2008;63:559.