ANESTEZİ İNDÜKSİYONUNDA ETOMİDATA BAĞLI MİYOKLONUSUN MAGNEZYUM İLE ÖNLENMESİ
B.YELKEN
1, B.ÜN
2, D.CEYHAN
3
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALIİ 1 ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 2 ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 3
Genel anestezi indüksiyonu sırasında etomidat kullanılan hastaların %50-80’inde miyoklonik hareketler görülmektedir. Miyoklonus tok hastalarda, açık göz yaralanmalarında, sınırlı kardiyopulmoner rezervi olanlarda sorun yaratabilmektedir. Bu çalışma etomidatla anestezi indüksiyonunun hemen öncesinde verilen magnezyumun miyoklonus üzerine etkisini gözlemek amacı ile yapılmıştır.
Çalışmaya 18-69 yaş arası 100 hasta dahil edilmiştir. Anestezi indüksiyonundan önce Grup M’ye 2.48 mmol (60 mg) magnezyum sülfat intravenöz bolus olarak verilmiştir, Grup P’ye de eşit volümde serum fizyolojik verilmiştir. 3 dakika beklendikten sonra 0.3 mg/kg etomidat verilmiştir. Bilinç kaybını takiben miyoklonus var (1) ve miyoklonus yok (0) şeklinde kaydedildi. İndüksiyon öncesi, sonrası, entübasyon sonrası 1.,2.,5.,10. ve 20.dakikalarda sistolik, diastolik ,ortalama arter basınçları ve kalp atım hızları değerlendirildi.
Gruplar arasında Grup M de miyoklonus skorları Grup P’ye göre anlamlı ölçüde düşük bulundu (p<0,1). Gruplar arasında sistolik, diastolik, ortalama arter basınçları ve kalp atım hızları anlamlı bir fark bulunamadı.
Etomidata bağlı gelişen miyoklonusu önlemek için bir çok ilaç kullanılmıştır. Schwartzkopf ve arkadaşları yaptıkları çalışmada etomidat uygulamadan önce verdikleri midazolam (0.015 mg/kg intravenöz) ile myoklonik hareket insidansını azaltmışlardır. Yine myoklonus için çeşitli çalışmalarda opioidler kullanılmış, miyoklonik insidansta azalma saptanmıştır. Ancak kullanılan bu ilaçlar etki başlama sürelerinin uzun ve solunum depresyonu yapıcı etkilerinin olması kullanımlarını kısıtlamaktadır. Bu açıdan magnezyum kısa sürede etkinliğinin başlaması ve hemodinami üzerine olumsuz etkisi olmaması ile daha fazla tercih edilebilecek bir ajan olarak görülebilir. Düşük doz magnezyum etomidata bağlı oluşan miyoklonusu anlamlı ölçüde azaltmaktadır. Aynı zamanda etomidatın sağladığı hemodinamik stabilite üzerine olumsuz etkisi olmamıştır.
|