FARKLI AKIMLARDA SEVOFLURAN ANESTEZİSİNİN KOGNİTİF FONKSİYON TESTLERİNE ETKİSİ
G.ÖZÇÜRÜMEZ
1, G.ÖZGÜN
2, D.ÖRNEK
2, GB.AYDIN
2, K.KAHVECİ
2
BAŞKENT ÜNİVESİTESİ PSİKİATRİ AD 1 S.B. ETLİK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 2
Genel anestezi uygulamalarından sonra kognitif fonksiyonlar değişik derecelerde etkilenmektedir. Bu çalışmada; sevofluran anestezilerinin farklı akımlarda uygulanmasının derlenme döneminde kognitif fonksiyonlar üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.
Çalışmamız elektif laparoskopik kolesistektomi planlanan 20-55 yaşları arasında ASA fizyolojik skoru I-II olan ve en az 8 yıl eğitim görmüş 60 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonundan önce Kısa Kognitif Muayene Testi uygulandı ve skorlar preoperatif değerler olarak kaydedildi. Anestezi indüksiyonu 1 µg kg-1 fentanil, 4-7 mg kg-1 sodyum tiyopental ile ve kas gevşekliği ise 1 mg kg-1 cisatrakuryum ile sağlandı. Olgular, rasgele normal akım sevofluran (Grup I) ve düşük akım sevofluran (Grup II) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Hastaların etCO2, O2, N2O değerleri monitörize edildi ve etCO2 basıncı 35-40 mmHg olacak şekilde dakika ventilasyonu uygulandı. Operasyon süresince kalp atım hızı, kan basıncı, periferik oksijen satürasyonu, end tidal CO2 basıncı monitorizasyonu yapıldı. Ekstübasyondan 15 ve 60 dk sonra Kısa Kognitif Muayene Testi tekrar uygulandı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi
Gruplar arasında; preoperatif ve postoperatif 60. dk Kısa Kognitif Muayene Test skorları, kalp, solunum ve biyokimya değerlerine ait değişkenler normal sınırlan içinde ve benzer olarak bulundu. Ancak postoperatif 15. dk Kısa Kognitif Muayene Testi değerleri her iki grupta da normalin altında bulundu. Bu düşüş her iki grupta benzerdi.
Kognitif fonksiyonların postoperatif 15. dk da daha fazla olmak üzere her iki grupta da olumsuz etkilendiği, ancak postoperatif 60. dk da normal olduğu kanısına varıldı.
|