LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİLERDE 10 CM H2O PEEP UYGULANIMININ HEMODİNAMİ, ARTERİYAL OKSİJENİZASYON VE AKCİĞER KOMPLİANSINA ETKİSİ
C.ÜN
1, O.KILCI
1, M.GAMLI
1, D.ÖRNEK
1, B.DİKMEN
1, F.ÇİÇEK
2
ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1 VAN ERCİŞ DEVLET HASTANESİ 2
Laparoskopik kolesistektomilerde uygulanan pnömoperitonium atelektazi oluşumunun önemli bir nedenidir. PEEP uygulamasının çeşitli mekanizmalarla oksijenizasyonu düzelttiği bilinmektedir. Çalışmamızda 30* head-up sol yan pozisyonda laparoskopik kolesistektomi yapılan hastalarda 10 cm H2O PEEP uygulamasının solunum mekaniği, oksijenizasyon ve hemodinami üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık.
Etik Kurul izni alındıktan sonra ASA I-II grubu 18-65 yaş arası 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Operasyon esnasında komplikasyon gelişen, BMI>25 olan, bilinen kardiyopulmoner, iskemik periferik arter hastalığı, hipotansiyonu, geçirilmiş torakotomisi ve Allen testi negatif olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Rutin monitörizasyonu takiben lokal anestezi ile radial arter kanülasyonu yapıldı. Standart genel anestezi indüksiyonunu takiben idame, 2L/dak % 50 O2-N2O karışımında MAC 1 olacak şekilde sevofluran ile sağlandı. CMV modunda tidal volüm 8 ml/kg, f:12/dak ve İ/E: ½ olacak şekilde ventilasyon sağlandı. Grup 0’da 0 cm H2O PEEP, Grup P’de 10 cm H2O PEEP uygulandı. İnsüflasyon basıncı 15 mmHg geçmeyecek şekilde sabit tutuldu. Nabız, kan basıncı, SpO2, Pet CO2, PİP, Pplato, paO2, PaCO2 değerleri indüksiyondan 5 dakika sonra, CO2 insüflasyonundan 5 dakika sonra, pozisyon verilişinin 10. ve 30. dakikasında, desüflasyon sonrası 10.dakikada ve derlenme odasında kaydedildi. Aynı zaman dilimlerinde P(A-a)O2, VD/VT, P(a-et)CO2, Cs, Cd hesaplandı. Verilerin analizi SPSS 17.0 istatistik paket programı kullanılarak yapıldı.
Grup 0’da Grup P’ye göre PİP değeri düşük, paCO2, P(a-et)CO2, VD/VT, Cd değeri yüksek tespit edildi. Diğer parametrelerde Gruplar arasında fark saptanmadı. Grup içi karşılaştırmalarda her iki grupta da indüksiyon sonrası 5. Dakikada ölçülen Cd ve Cs değerlerinde anlamlı fark tespit edildi.
Laparoskopik cerrahilerde uygulanan pnömoperitonium FRC ve kompliansi azaltır. Genel anestezinin de etkisi ile atelektazi ve oksijenizasyon bozukluğu oluşur. Biz, bu vakalarda 10 cm H2O PEEP uygulamasının şant oranını azaltarak intraoperatif ve postoperatif oksijenizasyonu hemodinamiyi bozmadan düzelteceği kanaatindeyiz.
|