Sıçanlarda paklitaksel tarafından indüklenen periferal nöropatik ağrıda koenzim Q10in olası tedavi edici rolü
N.ÇELEBİ
1, H.ÇİL
1, O.CANBAY
1, U.AYPAR
1, ER.ONUR
2, O.ÇİL
2
HACETTEPE ÜNIVERSITESI ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 1 HACETTEPE ÜNIVERSITESI FARMAKOLOJİ ANABİLİM DALI 2
Antioksidan ve potent bir serbest radikal temizleyici olan koenzim Q10' in sıçanlarda paklitaksel tarafından indüklenen periferal nöropatik ağrıdaki olası tedavi edici rolü değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Kırk adet sıçan dört gruba ayrılmıştır: Grup 1 (Kontrol), Grup 2 (Paklitaksel), Group 3 (Kontrol+koenzim Q10) ve Grup 4 (Paklitaksel + koenzim Q10). Grup 2 ve 4'teki sıçanlara verilen paklitaksele eşit hacimde salin Grup 1 ve 3'teki sıçanlara verilmiştir. Grup 3 ve 4'teki sıçanlara koenzim Q10 verilirken Grup 1 ve 2'ye eşit hacimde koenzim Q10'in taşıyıcı molekülleri uygulanmıştır. Mekanik allodyni testleri her hayvana 0, 2, 6, 8, 10, 14, 16, 19, 39 ve 41.günlerde von Frey filamentleriyle uygulanmıştır.
0.günde tüm grupların başlangıç test sonuçları benzerdi. 2.günden itibaren paklitaksel grubunda eşik azaldı. 10.günden itibaren ise paklitaksel+koenzim Q10 ile tedavi edilen sıçanlarda paklitaksel grubuna göre eşikte anlamlı yükseklik tespit edildi. Fakat bu değerler halen kontrol grubundan yüksekti. Kontrol ve kontrol+ koenzim Q10 gruplarında protokol boyunca eşik değerleri benzerdi.
Koenzim Q10 tedavisi sıçanlarda paklitaksele bağlı periferik ağrı seviyesinde azalma sağlamıştır.
|