İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-37

PROPOFOL VE PROPOFOL-KETAMİN KARIŞIMININ (KETOFOL) LARİNGEAL TÜP SUCTİON II YERLEŞTİRME KOŞULLARI VE HEMONDİNAMİ ÜZERİNE ETKİSİ

K.KARAHAN 1, MA.ERDOĞAN 2, MS.AYDOĞAN 2, C.ÇOLAK 2, M.DURMUŞ 2, MÖ.ERSOY 2, Ü.ÖZGÜL 2, Z.BEGEÇ 2


IĞDIR DEVLET HASTANESİ 1
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2

Laryngeal Tube Suction II (LTS II)  çift lümenli silikon bir tüptür ve supraglottik havayolu aletlerinden Laringeal Tüp’ün en son versiyonudur. Genel anestezi sırasında LMA’nın kullanıldığı endikasyonlarla kullanılmaktadır.  Ketamin ve propofolün kombinasyonu ile propofol ve opioid tüketiminde azalma, daha iyi bir hemodinamik ve solunumsal stabilite sağlandığı görülmüştür. Amacımız, propofol-ketamin 1:1 karışımı (ketofol) ve propofolün LTS II yerleştirme koşulları ve hemodinami üzerine etkilerini karşılaştırmaktır.

Fakülte Etik kurulunun onayı ve hastaların yazılı izni alındıktan sonra ASA I-II, 18-65 yaş arası, iki saatten kısa elektif cerrahi uygulanacak 80 hasta çalışmaya alındı. Hastalar propofol grubu (GrupP, n=40) ve ketofol grubu (GrupK, n=40) olarak rasgele iki gruba ayrıldı. Ketofol; 2 mL ketamin (100 mg), 10 mL propofol (100 mg) ve 8 mL SF ile 20 mL’lik enjektörde karıştırılarak hazırlandı. Böylece her mL'de 5 mg ketamin ve 5 mg propofol konsantrasyonu elde edildi. GrupP’de 2 mg/kg propofol, GrupK’da ise 2 mg/kg ketofol yaklaşık 30 saniyede uygulandı, 60 saniye sonra, ajanları bilmeyen bir anestezist tarafından LTS II üreticinin talimatlarına göre yerleştirildi. LTS II yerleştirme koşulları; ağız açıklığı, öksürük, yutkunma, laringospazm ve laringeal tüp yerleştirme kolaylığı skorlanarak kayıt edildi. LTS II yerleştirme summed skoru, spontan solunum dönüş süresi ve komplikasyonlar takip edildi.

Ortalama arter basıncı (OAB), kalp atım hızı, oksijen saturasyonu anestezi indüksiyonundan önce, indüksiyondan hemen sonra, LTS II yerleştirildikten hemen sonra ve  3., 5., 10. dakikalarda ölçüldü.

Gruplar demografik veriler açısından benzerdi. LTS II yerleştirme summed skoru GrupK’da GrupP’e göre daha iyiydi (p<0.05).   Kalp atım hızı açısından gruplar arasında fark yoktu. Ancak her iki grupta da bazale göre tüm ölçüm zamanlarında anlamlı düşüş vardı (p<0.05). Ketofol grubunda, OAB propofol grubu ile karşılaştırıldığında 3.dk'da daha yüksekti (p < 0.05). Her iki grupta OAB'de bazale göre tüm ölçüm zamanlarında anlamlı düşüş görüldü ( p<0.05).

LTS II yerleştirilmesinde kullanılan ketofolün propofole göre daha iyi summed skor sağladığı, LTS II yerleştirme koşulları ve hemodinamik etkilerinin benzer olduğunu bulduk. Erişkinlerde LTS II yerleştirilmesinde ketofolün propofole alternatif olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.