İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-6

SKOLYOZ CERRAHİSİNDE POSTOPERATİF AĞRI TEDAVİSİNDE EPİDURAL VE İNTRAVENÖZ HASTA KONTOLLÜ ANALJEZİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

B.ATİK 1, MA.SÜZER 2, MÖ.ÖZHAN 2


ŞIRNAK ASKER HASTANESİ ANEST. VE REANI SERVISI/ŞIRNAK 1
TDV ÖZEL 29 MAYIS HASTANESI ANEST. VE REANI. SERVISI / ANKARA 2

Bu çalışmada skolyoz cerrahisi sonrası postoperatif analjezi amacıyla uygulanan epidural ve intravenöz hasta kontrollü analjezinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Etik komite onayı ve aydınlatılmış onam alınmasını takiben, skolyoz cerrahisi için posterior enstrümentasyon uygulanacak 60 hasta (ASA I-II, 14-30 yaş, 33 K/27 E) rastgele 2 gruba ayrıldılar: Grup E (epidural),n=30 ve Grup İ (intravenöz),n=30. Operasyon salonunda monitorizasyon, damar yolu açılması ve premedikasyonu takiben, propofol, fentanil ve rokuronyumla yapılan indüksiyondan sonra entübasyon gerçekleştirildi. İdamede propofol ve remifentanille total intravenöz anestezi kullanıldı. Posterior spinal kordun bütünlüğü SSEP kullanılarak değerlendirildi. Enstümentasyonun tamamlanmasıyla E grubundaki hastalarda kesinin üst sınırında epidural aralığa cerrah tarafından epidural kateter yerleştirildi ve yaklaşık 3 cm yukarıya doğru ilerletildi. Tüm hastalara cerrahinin sonlanmasından önce 1 mgkg-1 petidin IM ve 10 mg tenoksikam IV olarak uygulandı. Supin pozisyona alınan hastalar spontan solunumun geri dönmesi ile ekstübe edildiler. Hastaların nörolojik durumu değerlendirildikten ve ekstremitelerde motor ve duyusal kayıp olmadığı saptandıktan sonra İ grubundaki hastalara IV tramadol HKA (konsantrasyon 5 mg/ml, infüzyon hızı:8 mg/saat, bolus doz 15 mg, KK:30 dak) ile postoperatif analjezi sağlandı. E grubundaki hastalarda ise 3 ml %2’lik lidokainle epidural test dozunu takiben motor blok gelişmediğinin gözlenmesinden sonra % 0,100 konsantrasyonda bupivakain ve %0,002 konsantrasyonda fentanille hazırlanan epidural HKA başlandı (İH:4ml/saat, bolus 4 ml, KK:30 dakika). Hastaların postoperatif ağrı skorları (VAS), ek analjezik kullanımı, hasta memnuniyeti ve komplikasyonlar kaydedildi.

Gruplardaki demografik veriler, operasyon süreleri ve enstrümentasyon seviyeleri benzerdi. İşlem süresince komplikasyon gerçekleşmedi. Epidural HKA grubu IV grupla karşılaştırıldığında VAS skorları %37, ek analjezik kullanımı %41 daha düşük, hasta memnuniyeti ise %51 daha yüksekti.

Skolyoz cerrahisi sonrası epidural hasta kontrollü analjezi emniyetli ve etkili analjezi sağlamaktadır.