İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-21

ÇOCUKLARDA MAGNEZYUM SÜLFATIN SEVOFLURAN AJİTASYONUNA ETKİSİ

A.YÜCEL 1, Z.BEGEÇ 1, Ü.ÖZGÜL 1, MS.AYDOĞAN 1, N.GÜLHAŞ 1, MÖ.ERSOY 1


İNÖNÜ ÜNIVERSITESI. TIP FAK. ANESTEZIYOLOJI. VE REANIMASYON. A.D. 1

Sevofluran anestezisinden sonra ajitasyon çocuklarda sık görülen bir problemdir (1). Magnezyum sülfatın anestezik gereksinimi ve postoperatif analjezik ihtiyacı azalttığı gösterilmiştir (2). Bu çalışma magnezyum sülfatın çocuklarda sevofluran ajitasyonuna etkilerini araştırmak için yapıldı.

Etik kurul onayı alındıktan sonra, tonsillektomi ve/veya adenoidektomi operasyonu geçirecek 3-7 yaş arası, ASA I-II, 46 olgu çalışmaya alındı. Olgular randomize olarak iki gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonundan 60 dakika önce tüm olgulara 40 mg.kg-1 parasetamol suppozituar uygulandı. Premedikasyon verilmeyen olgulara standart noninvaziv monitorizasyon uygulandı. % 8 konsantrasyonda sevofluran ile inhalasyon indüksiyonu uygulandı ve damaryolu açıldı. Lidokain 1 mg.kg-1, fentanil 1 µg.kg-1, vekuronyum 0.1 mg.kg-1 verildi. İdamede % 60 N2O içinde % 2 sevofluran kullanıdı. Entübasyondan iki dakika sonra, Grup I’deki olgulara 30 mL % 0.9 NaCl, Grup II’ deki olgulara ise 30 mL % 0.9 NaCl içinde 15 mg.kg-1 magnezyum 20 dakikada gidecek şekilde verildi. Volatil anesteziklere maruz kalma süresi, cerrahi süre, ekstübasyon zamanı, göz açma zamanı kaydedildi. Kandaki magnezyum seviyesi operasyon öncesi ve hemen sonrasında ölçüldü. Olgular modifiye Aldrete Skoru, Oucher ağrı skalası ve ajitasyon için PAED ajitasyon skalası ile değerlendirildi. 

Olguların demografik verileri, anestezi ve cerrahi süreleri, sevoflurana maruziyet süresi, ekstübasyon ve göz açma zamanları arasında istatistiksel fark yoktu. Modifiye Aldrete Skoru, PAED ajitasyon skoru ve ağrı skorları arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı.

Tonsillektomi ve/veya adenoidektomi uygulanan çocuklarda sevofluran ajitasyonuna entübasyon sonrası 20 dk’da verilen 15 mg/kg magnezyum sülfatın etkisi olmadığı kanısına varıldı.

 

Kaynaklar:

 

1. Kuratani N, Oi Y. Greater incidence of emergence agitation in children after sevoflurane anesthesia as compared with halothane. Anesthesiology 2008; 109: 225-32.

2. Gupta K, Vohra V, Sood J. The role of magnesium as an adjuvant during general anesthesia. Anaesthesia 2006; 61: 1058-63.